El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l'Observatori Oceanogràfic de Banyuls crearan un laboratori europeu associat per acollir projectes d'investigació de gran envergadura, segons va informar la cadena Ser. La nova estructura permetrà a les dues institucions fer projectes de recerca comuns i accedir a programes i fons europeus de més envergadura. El projecte ja compta amb el vistiplau de les autoritats franceses i espanyoles.

El director del CEAB, Daniel Martin, va assegurar que el conveni que ha de fer realitat i donar forma a aquest laboratori conjunt encara s'està coent, però que tant l'Estat francès com el Consell Superior d'Investigacions Científiques el beneeixen. Segons Martin, l'Observatori de Banyuls està especialitzat en microbiologia i genètica, mentre que el CEAB es decanta més per l'ecologia i la taxonomia, la qual cosa fa que les dues institucions es complementin correctament i que juntes puguin optar a projectes de més envergadura. "Són dos aproximacions molt complementàries que ens poden permetre construir un nucli de funcionament conjunt que pot ser molt interessant, fins i tot per ser més competitius per l'obtenció de projectes europeus", va comentar Martin. "El laboratori estarà enfocat cap a l'observació de la biodiversitat, que és una cosa molt àmplia, però que tindrà molt a veure amb el funcionament dels canons marins", va afegir el director del CEAB.

De moment, l'objectiu comú, doncs, serà estudiar els canons submarins, que són molt abundants en aquesta zona del mar mediterrani. L'Observatori Oceanogràfic de Banyuls és una entitat amb gairebé 130 anys d'història, mentre que el CEAB aquest any ha celebrat el seu 25è aniversari.