El Govern central és conscient de la "debilitat" que des de fa anys pateix el sistema elèctric a les comarques gironines en general i a la Costa Brava en particular. I els gironins, com a mínim, se'n van adonar després de la nevada del 8 de març, quan bona part de la demarcació va quedar a les fosques durant uns quants dies. Això va obrir un intens debat sobre l'estat de les torres i infraestructures elèctriques a Girona, i sobre el paper que hi hauria jugat la interconnexió elèctrica en cas d'haver estat ja construïda. Ara, l'Estat, en haver estat preguntat per aquesta qüestió, ha recordat que "des de fa anys" ha cridat l'atenció sobre la "debilitat" del sistema elèctric de Girona i la Costa Brava, i assegura que aquesta "no és imputable a les distribuïdores elèctriques, que constantment plantegen a les autoritats inversions i millores a les xarxes de distribució sense aconseguir les autoritzacions i permisos necessaris". En canvi, considera que la línia de molt alta tensió (MAT) serà l'autèntica solució a tots aquests problemes.

La resposta ha arribat per una pregunta del diputat gironí Jordi Xuclà (CiU), i en aquesta, l'Estat assegura que la precària situació no és deguda a les distribuïdores elèctriques, que en tot moment estan plantejant a les autoritats inversions i millores de les xarxes de distribució. En canvi, afirma l'Estat, sovint es queden sense aconseguir les autoritzacions i permisos necessaris. El Govern central assenyala que si existís una major capacitat de generació i una xarxa de transport i distribució amb una densitat més alta, es podria atendre el servei des dels primers instants i evitar així que les situacions de crisi es perllonguessin. I també apel·la al concepte de "solidaritat": "En matèria de subministrament energètic i de les infraestructures precises per poder-lo donar amb uns nivells de seguretat i qualitat adequats, la solidaritat és essencial", apunta en la seva resposta.

Per això, assegura que la propera posada en servei de la MAT i la interconnexió amb França permetran millorar "substancialment" la capacitat d'atendre situacions com la nevada del 8 de març, però demana als gironins que extreguin una "lliçó" d'aquest episodi: "Les instal·lacions elèctriques, tant de generació com de distribució, tenen un cost en termes mediambientals (impacte visual) però són la única manera d'assegurar el subministrament que la societat demana", diu l'escrit.

Per al diputat Xuclà, en canvi, tots aquests arguments són només "excuses de mal pagador". "Red Eléctrica és una empresa pública privatitzada molt rendible, però encara té una mentalitat de monopoli", lamenta. "Si en un sector de serveis hi ha una veritable tirania, que no hi ha hagut una autèntica liberalització, és en l'elèctric", afegeix el representant convergent, qui considera que "ni els preus ni la qualitat són els adequats malgrat els problemes i batalles amb el sector".

Per al diputat de CiU, si el mercat fos veritablement lliure, les diferents empreses es farien una dura competència les unes a les altres per oferir un millor servei i aconseguir, per tant, més clients.

Interconnexions locals

I en relació a l'obsevació sobre els permisos que donen els ajuntaments per a millorar els serveis dels seus municipis, afirma que "no és veritat" el que diu el Govern: "La majoria d'alcaldes són partidaris de la interconnexió local i regional", assenyala, "i volen fer compatible la preservació del territori amb l'eficiència elèctrica". Per a ell, el que fa falta davant de la situació actual són "empreses competents".

Xuclà, finalment, considera que "durant massa anys hem dipositat la nostra confiança en la Comissió Nacional de l'Energia, que massa cops es renta les mans de tot plegat".