Els sindicats representatius de l'escola privada concertada a Girona (UGT, USOC i CCOO) van entrar ahir 800 reclamacions econòmiques al registre dels Serveis territorials del Departament d'Educació de la Generalitat, exigint els diners que els vénen retallant del sou des del juliol. A les comarques gironines, aquest col·lectiu l'integren un miler de docents i els seus representants sindicals repetiran l'acció d'ahir cada primer dimarts de mes.

El delegat de la privada concertada d'UGT a Girona, Eduard Carlos, va explicar que "reclamem el casi 7% que s'ha tret del sou dels mestres de primària i els professors de secundària". Ell mateix recordava que la reducció de l'aportació econòmica del Departament d'Educació als centres concertats ha repercutit en els seus sous, vulnerant els acords pactats en els seus convenis laborals.

Els tres sindicats amb representació al sector promouen aquesta campanya reivindicativa de manera unitària a tot Catalunya i, segons va informar Carlos, compten amb el suport de les patronals. El portaveu sindical va remarcar que "nosaltres no som funcionaris, no tenim els seus drets i avantatges" i va avançar que cada mes reclamaran els diners que els hagin descomptat fins llavors.

Els tres sindicats van informar que mantindran les accions fins que l'administració "atengui les nostres justes reivindicacions" i, si no s'arriba a cap acord, convocaran una jornada de vaga a finals del segon trimestre de curs.

L'objectiu dels promotors de la protesta és aconseguir que el miler de docents que treballen a l'escola privada concertada a les comarues de Girona presentin una reclamació individualitzada. Ahir al migdia, al costat dels representants sindicals hi havia alguns delegats de centres educatius concertats com els col·legis Masmitjà de Girona, Sant Josep de Sant Feliu de Guíxols o La Salle de Figueres i Palamós.

Amb accions com aquesta, els representants del professorat de la privada concertada volen fer públic "el malestar d'un col·lectiu que no treballa a compte de l'administració, que tampoc ho fa en les mateixes condicions que el funcionariat i al que se li ha aplicat la mateixa retallada que al personal de l'administració pública, sense tenir en compte la normativa laboral aplicable".

Abans d'activar aquesta línia reivindicativa, els sindicats van acudir als jutjats per presentar un conflicte col·lectiu contra la retallada salarial que els han aplicat. Les tres organitzacions sindicals han dut a terme aquesta mesura, encara que per separat.

8.400 queixes a Barcelona

La participació de docents en la primera d'aquesta sèrie de protestes mensuals va ser molt més majoritària a Barcelona que a Girona, on prop de 480 mestres i professors d'escoles privades concertades es van concentrar davant la seu del Departament d'Educació i van presentar 8.400 reclamacions.