La interconnexió de les xarxes de subministrament d'aigua del Ter i del Llobregat a través de Collserola permetrà reduir l'aportació de cabal del Ter a Barcelona durant el primer semestre del 2011. Les obres de la canonada que connecta les plantes distribuïdores de Fontsanta, a Sant Joan Despí, i Trinitat, a Barcelona, ja estan molt avançades, segons va explicar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar.

Fins ara, Barcelona rebia subministrament de les dues conques més o menys a parts iguals. Quan la conca del Llobregat tingui prou aigua, podrà arribar a tota la ciutat, cosa que farà que es redueixi l'aportació del Ter. Francesc Baltasar ha assegurat que les obres no faran augmentar la factura de l'aigua en aquests moments de crisi.

La canonada d'acer fa 1,8 metres de diàmetre i uns 15 quilòmetres de longitud, dels quals onze ja estan construïts, i permetrà transportar quatre metres cúbics per segon. La galeria té uns rails perquè hi passin vehicles elèctrics que portaran treballadors i material per fer el manteniment de la instal·lació. L'obra costarà uns 220 milions d'euros i ha estat finançada en un 57% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i amb aportacions del Ministeri de Medi Ambient.

La connexió, reversible, permetrà connectar en el futur l'aigua de la potabilitzadora d'Abrera i de la futura ampliació de la dessalinitzadora de Tordera.

Després de visitar les obres a la zona de la Trinitat, el conseller va destacar la "important" inversió que suposa aquesta infraestructura, que permetrà, a més, millorar la qualitat de l'aigua i equilibrar la xarxa de subministrament de Barcelona. També va recordar diverses inversions en plantes potabilitzadores i distribuïdores que s'han fet per tot el territori en els últims anys.

Baltasar va enviar un missatge tranquil·litzador a la població assegurant que tot i que la directiva europea sobre l'aigua obliga els governs a repercutir en les factures el cost de les obres, això no passarà en els propers mesos, ja que el Govern català és sensible a la situació de crisi del país, segons va dir.

Fet el 73%

De moment, el 73% de la canonada que unirà les distribuïdores de Trinitat i Fontsanta -els dos centres principals de distribució d'aigua de les xarxes d'Aigües Ter Llobregat (ATL)- ja està construïda, a l'espera de finalitzar durant el primer semestre de 2011 la conducció d'aquests 15 quilòmetres de longitud. La nova conducció, que serà reversible, ajudarà a la recuperació del cabal del riu Ter, d'acord amb els criteris del Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya.