Intentar combatre la inseguretat i els problemes de convivència i evitar que la Guàrdia Urbana marxi de la ciutat de Figueres. Aquest és el doble objectiu que perse?gueix l'Ajuntament de Figueres amb l'oferiment que ha fet al cos policial de cedir-los gratuïtament els baixos d'un local del barri de Sant Joan pels quals estan negociant la compra. L'alcalde, Santi Vila (CiU), assegura que la Guàrdia Civil ho veu bé i que, fins i tot, es treballa amb la possibilitat que siguin ells mateixos els que es facin càrrec de l'adquisició de l'espai. El barri és un dels més conflictius de la ciutat i on, segons Vila, viuen unes 800 persones majoritàriament d'ètnia gitana.

La imminent arribada del TAV obliga el consistori a posar fil a l'agulla per intentar millorar la zona, que pateix greus problemes de degradació, violència i convivència. Aquesta situació se suma a la problemàtica estructural que presenta l'actual caserna de la Guàrdia Civil de la ciutat, situada al carrer Nou, i, per aquest motiu, el consistori els ha proposat que es traslladin en un local del barri.

L'objectiu: dissuadir de les pràctiques que generen inseguretat "conscients que els agents no tenen competències en aquesta matèria". "Per una banda, no volem que marxin de la ciutat perquè l'actual edifici es troba en un avançat estat de degradació però, per l'altra, volem presència en aquesta zona de la ciutat i, en el cas que no arribem a un acord amb el cos, no descartem instal·lar-hi algunes dependències municipals", explica Vila.

Es tracta d'uns baixos de 222 metres quadrats amb disponibilitat de dues habitacions perquè els agents poguessin allotjar-se, tal com solen fer a les casernes.

El batlle assegura que l'estat de l'actual edifici va fer plantejar al cos el seu trasllat a Peralada o la Jonquera "però nosaltres volem que es queden aquí". Figueres, que ha mostrat en diverses ocasions l'interès per adquirir l'actual edifici, va explicar que la seva situació en aquests moments obligaria a tancar-lo si es duu a terme el trasllat.

Més presència a la zona

De moment, la idea és que sigui el consistori el que adquireixi l'espai d'aquest edifici -situat al carrer Mandri 16- però no es descarta que acabi essent la mateixa Guàrdia Civil qui el compri.

Això sí, diu Vila, la cessió que en farien seria totalment gratuïta perquè consideren que la seva presència a la zona afavoriria el procés de normalització que s'hi vol dur a terme progressivament, sobretot, a propòsit de l'arribada del TAV.

Precisament, els problemes d'inseguretat a la zona també podrien propiciar, va dir Vila, que l'adquisició de l'espai a un privat es fes per sota dels preus de mercat perquè "tots estem interessats que això funcioni".

A banda d'aquesta actuació, els Mossos van donar ahir per tancat el que han batejat com a dispositiu Alba, una operació que s'ha allargat durant tres dies i que ha servit per controlar de prop el moviment que hi ha al barri de Sant Joan. Segons que van informar ahir fonts policials, el dispositiu (dut a terme de manera conjunta per Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Figueres) ha permès la identificació de 76 persones i l'escorcoll de 45 vehicles. Aquesta actuació ha derivat en la detenció de dues persones que tenien requeriments policials o judicials pendents i, a més, la confiscació d'armes o objectes contundents.

La policia també ha aixecat més d'una quinzena d'incidències de trànsit en enxampar tres conductors que circulaven sense cinturó, sense carnet, d'altres sense l'assegurança del vehicle obligatòria i, també, alguns que no havien passat la ITV. De la mateixa manera, per diverses irregularitats mitja dotzena de vehicles han quedat immobilitzats.