L'Agència Catalana del Consum (ACC) va sancionar ahir les principals companyies aèries de baix cost per cometre diverses infraccions en matèria de consum. Entre les empreses sancionades que operen a l'aeroport de Girona-Costa Brava destaquen Ryanair i Transvia.

Aquest organisme, dependent de la Generalitat de Catalunya, va decidir penalitzar la compa?nyia irlandesa per cobrar un recàrrec pel pagament amb targeta de crèdit o de dèbit i per venda a preus superiors als establerts i anunciats. En aquest sentit, Ryanair haurà de pagar una multa de 31.500 euros i així restituir els imports indegudament percebuts per una quantia de 643 euros.

En referència al cobrament per utilitzar targeta de crèdit, el director de l'ACC va remarcar que "les companyies aèries han d'habilitar un sistema de pagament alternatiu que sigui gratuït pel consumidor. Si a més, volen cobrar un recàrrec per l'ús d'una targeta de crèdit o dèbit, aquest càrrec no pot ser superior al que els costa a les empreses disposar de pagament per targetes".

La multa que l'ACC va imposar a l'altra companyia aèria que opera a Girona, Transvia Airlines, va ser de 4.000 euros per incloure en el contracte l'activació per defecte de la casella de contractació de l'assegurança de viatge, que no és obligatòria.

La resta de companyies sancionades són Vueling Airlines, Clickair (que en l'actualitat forma part de Vueling) i Easy Jet. En total hauran d'abonar 179.000 euros més l'"accessoria de publicitat", que atorga a l'administració la potestat de fer públiques les sancions. En aquests dos últims casos les sancions es van imposar per incorporar clàusules abusives en els seus contractes. Per primera vegada les empreses hauran de tornar els imports cobrats als usuaris, que en total s'eleven a 4.483 euros.

176 denúncies

Aquests expedients tenen el seu origen en 176 denúncies d'usuaris afectats presentats a l'Agència Catalana del Consum després de l'estiu de 2008. L'ACC va ser la ?primera administració de consum de l'Estat espanyol que va realitzar una campanya d'inspecció específica a companyies aèries.

Va ser l'any 2006 i es van inspeccionar les 29 companyies aèries que en aquell moment operaven a Catalunya, imposant sancions per 736.700 euros. Aquella actuació va motivar una campanya informativa sobre els drets dels viatgers que es va iniciar l'any 2008 amb l'advertiment que l'ACC obriria expedients a companyies que realitzessin cobraments indeguts.