El Pilar a Girona.La tradicional desfilada va tancar la part institucional de l'acte.L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, saluda els responsables provincials de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.El subdelegat del Govern, Francesc Francisco-Busquets, saluda el tinent coronel José Luís Tobar.El Bisbe de Girona, Francesc Pardo. L'ofrena als caiguts en servei.

empre s'ha dit que els principals interessats que dins la Guàrdia Civil no hi hagi pomes podrides han estat els mateixos guàrdies civils. A Girona es va donar ja fa anys el (poc) gloriós cas d'un sergent a qui els seus mateixos companys van delatar per dedicar-se a encobrir el tràfic de drogues i treure'n profit. Va morir abans d'asseure's a la banqueta dels acusats, cosa que previsiblement no passarà amb els tres benemèrits que, a principis d'aquest any, van ser detinguts per comerciar amb drogues comissades a la Jonquera. Ahir, durant el seu discurs institucional amb motiu del dia de la patrona del cos, el tinent coronel José Luís Tobar, responsable del cos a Girona, va fer esment dues vegades a aquest cas en una dura condemna contra els agents que embruten la imatge del cos amb "actuacions deshonestes".

Perquè precisament la lluita contra el tràfic de drogues és una de les tasques en què excel·leix el cos, que enguany ha comissat a Girona ?gairebé 20 quilos d'heroïna -el repunt d'aquesta droga es constata des de fa dos o tres anys, tot i que els heroïnòmans opten ara per fumar-la i eviten la via intravenosa-, 17 de cocaïna i 381 d'haixix. En total, 222 persones han estat detingudes per la Guàrdia Civil durant 2010 sota càrrecs contra la salut pública. En la lluita contra el contraban, el cos, que properament comptarà amb 70 efectius més a la demarcació, ha comissat a més 11.573 paquets de tabac i 7.304 peces de roba falsificades.

Tema a banda són els equipaments amb què compta el cos. A l'espera que es dignifiquin les casernes de la Jonquera, Portbou, Palamós i Blanes, Tobar va lamentar també el desmantellament de l'estructura de la frontera del Pertús a l'AP-7, que s'ajusta a la legalitat però que tant ells com la Policia Nacional trobaran a faltar a l'hora d'aturar vehicles sospitosos i practicar escorcolls.

La festa del Pilar a Girona és una convenció a què acudeixen molts membres de la vida política gironina, encapçalats per la presència institucional del delegat del Govern, Francesc Francisco-Busquets. Els caps policials catalans, espanyols i francesos també hi tenen un paper destacat, així com els militars. L'espant del dia, que sembla que finalment va quedar en no-res, el va donar el subdelegat del Ministeri de Defensa a Girona, Hermenegildo Tomé, que va patir un defalliment durant la missa solemne oficiada pel bisbe Francesc Pardo i va ser evacuat a pes de braços.