«Sí al nou Trueta», «necessitem urgentment un nou hospital» o «el que tenim ara se´ns ha quedat petit». Aquestes són les frases més repetides entre la majoria de persones que treballen cada dia en l´àmbit sanitari de la demarcació. Com si d´un virus es tractés, en els últims anys aquests conceptes han anat contagiant metges, infermeres, zeladors, polítics i altres sectors de la societat civil.

El sentir d´aquest creixent gruix de població és que l´actual Hospital Josep Trueta, tot i ser el centre de referència de les comarques gironines, està vell i malalt. Els temps han canviat a un ritme vertiginós i les successives ampliacions i remodelacions no han impedit que l´estructura d´aquest imponent edifici de rajols acabi quedant totalment obsoleta.

Des de 2006, la Conselleria de Salut encapçalada per Marina Geli va posar fil a l´agulla per donar a les comarques gironines l´hospital que necessiten. El projecte va costar d´arrencar (fins a cinc vegades es va canviar la data d´enllestida), en part perquè el primer esborrany no tenia en compte la futura facultat de Medicina. Finalment, el passat 16 de setembre el que era una necessitat va passar a ser una realitat. Amb l´aprovació del projecte bàsic definitiu, el nou Trueta començava a caminar tot i que amb més dubtes dels esperats.

El primer i més important dels «peròs» del nou centre hospitalari és el que fa referència al tema econòmic. La crisi en la que estem immersos ha començat a dessagnar la il·lusió que tenien professionals sanitaris i polítics en la joia de la corona del sistema sanitari gironí. Des de molts sectors s´ha posat en dubte que el Govern pugui fer front a la despesa de 250 milions d´euros que es necessiten per fer el nou Trueta.

El crit al cel l´ha posat CiU afirmant que el Govern no té els suficients recursos econòmics per construir aquest hospital. No obstant, la preocupació s´ha estès a altres organismes. El president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, ho resumeix així: «Amb l´actual situació econòmica el que no s´ha de fer són obres faraòniques. Penso que està fora de tot dubte que necessitem un nou hospital però sobretot hem de saber les necessitats de la demarcació».

També opina el mateix el ginecòleg de l´hospital de Blanes Joan Antoni Mulà a l´afirmar que «la construcció del nou Trueta és positiva però els col·legiats estan preocupats sobretot per la conjuntura econòmica».

El projecte bàsic ubica el Trueta just al costat de l´actual, més a prop del riu Ter, i això també ha provocat algunes divergències. En una enquesta de l´edició digital de Diari de Girona, el 79 per cent dels lectors considera que el nou Trueta hauria d´estar ubicat en un altre lloc. Tot i que només és una hipòtesi, CiU també defensa construir el el futur hospital altres llocs (com per exemple Sant Gregori) per evitar el cost que suposaria tirar a terra l´actual edi