La Federació d'Ensenyament de CCOO alerta que la generalització dels ordinadors portàtils a les aules pot provocar problemes de salut física i psicològica tant a professors com a alumnes. Per aquest motiu, demanen al Departament d'Educació i a les patronals dels centres privats que n'avaluïn els riscos, adoptin mesures preventives i facin controls periòdics de les radiacions que emet la xarxa wi-fi.

Alguns dels perills advertits per CCOO són el patiment d'hipersensibilitat elèctrica, d'afeccions de tipus psicosocial, de càrrega de treball i d'estrès relacionats amb els canvis en l'organització del treball o els problemes ergonòmics causats perquè el mobiliari de les classes no està adaptat a l'ús d'ordinadors. El sindicat assegura que no s'oposa a la introducció de les noves tecnologies a l'aula, però reclama que vagi acompanyat d'una prevenció de riscos adequada.

La formació sindical ha realitzat aquestes advertències amb motiu de la implantació del projecte eduCAT 1x1 del Departament d'Educació per digitalitzar les aules, remarcant que "ha suposat un canvi molt important en les condicions de treball del professorat a Catalunya".

En previsió de l'extensió del pla de digitalització, al juny CCOO va demanar diversos informes sobre la possible influència de la posada en marxa de l'1x1 en la salut d'alumnes i docents als Ministeris d'Educació i Sanitat i a l'Institut de Seguretat i la higiene en el treball. El sindicat aclareix que, amb aquesta petició, va recollir tant la inquietud d'un sector del professorat davant la instal·lació del sistema inalàmbric wi-fi com la seva pròpia preocupació pel compliment de les resolucions europees. A més, CCOO també incidia en la necessitat d'avaluar els riscos relacionats amb els aspectes musculoesquelètics.

Pel que fa a la hipersensibilitat elèctrica -la que pateixen algunes persones, a les quals l'electricitat els causa efectes nocius quan són a prop de camps electromagnètics-, Comissions exigeix que els llocs de treball s'adaptin a la Llei de Prevenció de Riscos laborals i que es reconegui com a incapacitat, com passa a Suècia.

El sindicat també alerta de riscos psicosocials derivats de la manca de previsió, l'elaboració de nous programes, l'aparició de problemes informàtics, la saturació de les aules, la falta de domini de les noves tecnologies per part de l'alumnat i d'alguns professors, el retard en l'arribada d'ordinadors als centres o la mala qualitat de determinats materials digitals, entre d'altres. De tot plegat, CCOO en demana una avaluació, que es corregeixin les deficiències i s'ofereixi una formació adequada.

Finalment, l'agrupació sindical apunta que el risc de patir lesions musculars i als ossos pot augmentar perquè el mobiliari de les aules no està dissenyat per a l'ús d'ordinadors; en aquest cas, es fan ressò d'una inquietud expressada per col·lectius com el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Aquest element s'afegeix -tal com assenyala CCOO- a la preocupació habitual dels últims anys per la incidència de taules, cadires o motxilles en la salut dels escolars.