Un seguit de trucades anònimes a la família de Montserrat Sánchez, durant les quals només se sentia una respiració, ha estat un dels darrers canals d'investigació que s'han obert en relació amb l'assassinat de la botiguera de Palafrugell que, el 13 de novembre de 2008, va caure morta sota desenes de ganivetades a l'aparcament del carrer Anselm Clavé d'aquesta localitat. Els Mossos d'Esquadra van descartar de seguida que tinguessin relació amb els fets, segons va explicar ahir la germana de la víctima, Rosa Sánchez. La família, que confia en la tasca dels investigadors, prepara un homenatge per recordar Montserrat en el segon aniversari del seu assassinat i seguir reclamanant que es detingui l'assassí.

Les trucades van tenir lloc abans de l'estiu. "Els Mossos van dir de seguida que no tenien res a veure", va explicar Sánchez. Però, per si de cas, s'hi va fer un cop d'ull. Igual que es va interrogar, a mitjans de novembre de l'any passat, el mossèn de Palafrugell Martirià Brugada, que en l'acte en record a la dona amb motiu del primer aniversari del crim va fer una críptica crida a l'assassí perquè s'entregués. Sospitant que el religiós podria haver esbrinat alguna cosa sota secret de confessió, els agents hi van parlar. Sense resultats.

"Hi continuen treballant, però si tenen alguna cosa no ens la diuen", continua Rosa Sánchez. La família ha destacat i agraït sempre la feina dels Mossos però alhora ha mantigut un esperit combatiu, expressat en homenatges públics a la víctima, per mantenir el cas en l'òrbita de l'interès públic i exercir pressió perquè la investigació, fins ara estèril, no quedi arraconada. "Ens diuen que serem els primers en saber-ho si hi ha res de nou. També ens han dit que, si mai se'l troba, que estiguem preparats per a tot", relata la germana de Montserrat.

El dramàtic cas, que podria haver donat lloc fàcilment a acusacions enverinades davant la manca de resultats, ha esdevingut un exemple de com una família ha canalitzat el dolor i la reclamació legítima de justícia a través de serenes aparicions públiques, defugint la polèmica fàcil. Igualment, la investigació dels Mossos d'Esquadra continua en marxa, en silenci però constant. Poques dades n'han transcendit perquè hi pesa el secret de sumari, tal com el cos va recordar ahir. Però se sap, per exemple, que s'ha fet més d'un centenar d'anàlisis d'ADN a detinguts per altres fets però que s'ha documentat que circulaven per Palafrugell en dates pròximes al crim. Aquesta recerca continua: periòdicament, les comissaries reben ordre de prendre empremtes biològiques.

I és que la investigació es centra ara per ara, bàsicament, en buscar que en algun moment salti la llebre biològica. L'assassí de Montserrat Sànchez va deixar un rastre en la sang que va degotar de la ferida que es va fer quan apunyalava amb acarnissament la seva víctima. A costa de fer anàlisis i més anàlisis d'ADN, s'espera poder trobar l'assassí. Des del cos es va assegurar ahir que hi ha vàries línies dinvestigació obertes.

Alhora, en les reunions que els Mossos fan amb la gent més pròxima a Montserrat, es repassa i es pren nota de les seves sensacions. "Sempre ens pregunten si tenim sospites o alguna idea nova. A mi, però, tothom em sembla sospitós i innocent alhora. Penso que potser me'l trobo cada dia pel carrer (a l'assassí), però tampoc he pogut dir mai que algú em segueixi o em miri malament", apunta Rosa Sánchez.

La família vol almenys el consol que s'aconsegueixi detenir el culpable i que aquest pagui amb presó. Alhora, els preocupa que l'assassí pugui tornar a cometre un acte similar. Reclamen també que les imatges de l'únic sospitós, captades per una càmera de seguretat, es facin públiques. Aquesta petició no ha estat concedida ja que són de molt mala qualitat. Mentrestant, dos anys després, Palafrugell encara es pregunta qui, i perquè, va matar Montserrat Sánchez.