Joan Puigcercós va presentar ahir ERC com l'únic partit "amb les mans lliures" per guiar el futur del país, ja que considera que la resta de formacions polítiques "no es mouen" i, per tant, mantenen l'"status quo". En aquest sentit, va fer una defensa de la joventut catalana, rebutjant donar-los el nom de "ni-ni" ("ni estudien ni treballen"), i en canvi va considerar que els "veritables ni-ni" de la política catalana són PSC i CiU: els primers, perquè no són "ni de dretes ni independentistes", i CiU, perquè "no van apostar pel concert econòmic ni per la independència". De la mateixa manera, es va mostrar preocupat pel fet que el PP pugui convertir-se en l'"àrbitre" de la situació política a Catalunya després del 28-N, especialment després de la multitudinària manifestació en contra de l'Estatut del passat 10 de juliol.

Puigcercós va atacar durament l'Estat de les Autonomies, assegurant que es tracta d'un "sistema pervers" i que, cada vegada que s'intenten introduir canvis des de Catalunya, es produeix una important "tensió" que fatiga la societat, tal com va passar amb l'Estatut. D'aquesta manera, el líder republicà creu que actualment hi ha un "pacte" entre el Govern central i les diferents autonomies per anar en contra de Catalunya, per evitar que les altres comunitats perdin allò del que han gaudit fins ara. A més, Puigcercós considera que molts alts càrrecs de Madrid poden mantenir un elevat estil de vida gràcies a l'Estat centralitzat que pren allà les decisions sobre el territori, i per això augura que la situació serà molt difícil de canviar.

Tot això, sumat al fet que "el miracle espanyol" (a nivell econòmic) s'ha acabat perquè ha explotat la bombolla immobiliària i properament s'acabaran els fons europeus, demostra la necessitat, segons Puigcercós, de començar "un nou cicle" a Catalunya. Això sí, segons va afirmar, ell és realista i sap que "no serem independents al gener", i també va lamentar que "falta realisme a la política catalana, perquè alguns partits no entenen que Madrid no canviarà tot i la crisi econòmica". Puigcercós, doncs, va presentar ERC com l'únic partit capaç de liderar la unitat catalana, i va posar com a exemple el Pacte Nacional per a la Immigració i el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, dels quals els republicans es consideren artífexs. "No són fàcils, però són apostes a llarg termini i ningú podrà dir que ERC no vetlla per la unitat catalana", va indicar. De la mateixa manera, Puigcercós va considerar que el conformisme de PSC ni CiU els impedirà liderar el país en el futur, ja que "uns tenen l'esperança que Madrid els ajudarà i altres pensen que el fet d'investir un president del Govern a Madrid els beneficiarà". Així doncs, creu que tan sols ERC pot obrir un camí "realista i ambiciós" en el qual hi hagi lloc per a una consulta sobre la independència, posant com a exemple el Québec, on se n'han organitzat dues i els han servit per ser més respectats.

Finalment, també va advertir que, després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, es tombaran totes les iniciatives catalanes que no agradin a Madrid.