El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha ordenat a l'Ajuntament d'Amer enderrocar l'edifici il·legal de 76 pisos de l'avinguda la Selva, ja que la seva construcció contradiu les normes urbanístiques i la llicència és nul·la de ple dret.

La Generalitat també insta l'Ajuntment a declarar aquesta llicència d'obres nul·la, i hi ha un expedient sancionador "contra tots els resopnsables mitjançant les seves conductes o amb incompliment de llurs obligacions hagin intervingut en la concessió d'aquesta llicència urbanística".

Aquesta resolució, a la qual ha tingut accés Diari de Girona, es produeix després que el 2009 l'oposició a l'Ajuntament -formada per CiU i IA- impedís anul·lar la llicència concedida el 2004 per l'aleshores alcalde Joan Güell (IA). Solà afegeix que una vegada incoat l'expedient es comuniqui al Departament de Medi Ambient perquè no es pugui donar cap cèdula d'habilitat i al Registre Mercantil perquè anoti les condicions de l'edifici.

Per altra banda, la Fiscalia de Medi Ambient ha obert una investigació penal, arran de la denúncia presentada per l'exalcalde Xavier Targa (ERC). Dins d'aquesta causa, el setembre passat la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra va fer una inspecció conjunta amb Urbanisme en el polèmic edifici.

L'Ajuntament d'Amer va decidir, el 2009, quan estava liderat pel republicà Xavier Targa, portar ?l'exalcalde Güell a la Fiscalia per quatre llicències, en considerar que els fets podrien incórrer en els delictes contra l'ordenació del territori i prevaricació. Entre elles hi ha aquest edifici de 76 pisos construït per Baker Gestión SL.

La llicència d'aquest bloc de pisos, de fet, com esmenta el cap d'Urbanisme del Govern català, ja s'hauria d'haver declarat nul·la de ple dret en el ple de novembre del 2009. En aquell moment, l'aritmètica política va provocar que el govern d'ERC i CA, que estaven en minoria, no poguessin fer aquest tràmit que havia manat la Comissió Jurídica Assesora de la Generalitat, ja que CiU i IA van votar-hi en contra. Aquests dos darrers grups, de fet, són els que ara governen a Amer després que el febrer prosperés una moció de censura contra el republicà Xavier Targa.

Una inspecció d'Urbanisme va determinar que aquest edifici no compleix les alineacions previstes en el projecte i, entre d'altres, conclou que envaeix la vialitat pública. Per tot això exigeix que el consistori actuiï, per una banda, iniciant un expedient de restitució de la legalitat urbanística per enderrocar l'edificació il·legalment construïda i, a banda, que incoï l'expedient sancionador contra els responsables de la concessió de la llicència, del govern de l'exalcalde Güell. Cal recordar que l'exalcalde ja no forma part del govern de CiU i IA, ja que va decidir dimitir el 22 de juny passat.

A debat al ple

En el ple d'ahir, el grup d'Esquerra Republicana va demanar a l'alcalde què faria ara que Urbanisme ha fet aquest dictamen, i el batlle, Narcís Junquera (CiU), va assegurar a Xavier Targa que faran "el que legalment ens toca fer". A banda, els republicans van assegurar que l'empresa Baker Gestión ha presentat una demanda contra l'Ajuntament i li demana 11 milions d'euros, i no els 3 milions que havia dit Junquera el novembre de 2009. Sobre aquest tema, l'alcalde va assegurar que no en volia parlar, ja que en estar al jutjat "esperarem que es resolgui". Targa, en canvi, el va criticar afirmant que, com a batlle, havia de dir alguna cosa, però l'alcalde, tot i la insistència, s'hi va negar.