La ciutat de Girona és propagadora de la plaga del mosquit tigre a altres poblacions de la demarcació. Així ho veu el Servei de Control de Mosquits de Roses i el Baix Ter, que va afirmar que l'existència d'aquest insecte a la capital pot haver provocat que "s'escampi" cap a altres localitats de la demarcació. El director del servei, Eduard Marquès va qualificar de "focus propagador" la ciutat de Girona després que Banyoles anunciés ahir l'existència d'aquest molest insecte per primer cop.

Per a Marquès, una de les hipòtesis que explicarien que hagi aparegut a la localitat del Pla de l'Estany és que aquest animal "viatja" juntament amb les persones, normalment a l'interior dels vehicles. Suposadament els mosquits tigre haurien aprofitat la gran acumulació de població en aquesta zona de la ciutat per buscar un canal de transport i establir-se en altres punts de la ciutat.

Fa dos mesos el mateix Servei de Control ja va advertir de l'existència d'aquest insecte a la ciutat de Girona, i durant l'estiu ho va notificar a l'equip de govern del consistori. Les proves de l'existència també van sorgir per altres vies. El treball de recerca de Jordi Batllori, un jove de segon de Batxillerat, va demostrar que a diferents punts de Girona hi havia brots d'aquest insecte.

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, va recalcar que des de fa tres anys Girona compta amb un sistema de vigilància amb 17 trampes i que fins a finals d'estiu no se'n havia detectat cap cas. En aquest sentit Pardo va assegurar que des de l'arribada del fred no han aparegut més casos de mosquit tigre a Girona.

El regidor de Medi Ambient va afegir que "tampoc és tan extrany que el mosquit tigre hagi aparegut a Banyoles. Aquest any s'han detectat casos a 44 municipis i Girona és només un escaló més de la cadena de transmissió d'aquest animal". Pardo també va manifestar que amb tota probabilitat l'any que vé el mosquit tigre tornarà a aparèixer a la capital.

Primera detecció a Banyoles

Tot i que el fred ja ha arribat, els informes de l'estat de les trampes del mosquit tigre corresponents a l'octubre a Banyoles van confirmar l'aparició de l'animal en quatre dels 22 ceps distribuïts per la localitat. Concretament, es van trobar 319 ous de mosquit tigre a Can Puig, 120 ous als Banys Vells, 70 ous a Sant Pere, i 19 ous al Puig d'en Colomer.

Una vegada localitzades les zones amb presència de mosquit tigre l'Ajuntament, amb la col·laboració de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits va fumigar i desinsectar les trampes i un radi de 100 metres al voltant d'aquestes per evitar-ne la propagació. Després d'aquestes actuacions fetes a finals d'octubre el consistori no ha detectat cap ou ni cap mosquit tigre a cap trampa de la població. A banda de la fumigació el fred també és un dels factors per impedir que els mosquits proliferin ja que afecta i alenteix el seu cicle de reproducció.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va manifestar que "si el mosquit tigre és a Banyoles s'ha d'explicar" i va recomanar als banyolins que evitin tenir espais amb aigua acumulada.

Els consells per evitar el mosquit tigre són: eliminar els objectes que puguin acumular aigua o buidar-la setmanalment com ara gerros o cendrers, tapar hermèticament, amb tapa o tela mosquitera, els dipòsits d'aigua per regar, posar sota cobert barques, carretons o remolcs, eliminar pneumàtics vells o posar peixos vermells que es menjaran les larves dels mosquits en basses i fonts.