El decret que regula l'habitatge d'ús turístic es va aprovar ahir i el sector ja ha anunciat que el recorrerà, ja que estan en contra de la manera com el departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha optat per regular el sector: mitjançant l'atorgament d'una llicència d'activitats atorgada pels ajuntaments. La necessitat d'una llicència municipal és la principal novetat que aporta el decret respecte la normativa de 1998. Segons el sotsdirector general d'Ordenació Turística de la Direcció General de Turisme, Joan Abad, això suposarà reconduir aquesta activitat envers una lògica empresarial i fixar criteris objectius.

Però el sector del lloguer d'apartaments turístics no ho veu així. El president de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), Lluís Torrent, considera que si bé no estan en contra de la llicència municipal, sí que consideren esbiaixat que el control d'aquesta activitat l'hagin d'exercir els consistoris, "que ja han manifestat per escrit que no poden abastar-ho". "Volem una regulació eficaç. Si la Llei de l'Habitatge diu que qualsevol activitat en el sector ha d'estar controlada per professionals acreditats, que puguin respondre mitjançant una assegurança de responsabilitat civil, aquí això desapareix", adverteix Torrent.

Amb la nova normativa, els propietaris hauran de declarar la seva activitat. Els ajuntaments tindran facultats de control i els habitatges podran ser revisats per inspectors i les forces de l'ordre, que els podran precintar si no compleixen les condicions tècniques i de qualitat exigibles. Torrent considera impossible que, per exemple, "Empuriabrava pugui disposar a l'ajuntament personal per atendre els propietaris dels 7.000 apartaments turístics que hi ha". Convergència i Unió, per boca de l'alcalde de Lloret Xavier Crespo, també va renegar de l'atribució de responsabilitats als consistoris "sense que hi hagi una normativa homogènia pel sector i sense el suport dels empresaris".

La Generalitat va presentar ahir la nova normativa com una eina que permetrà aturar els lloguers tutístics il·legals, que comporten sancions d'entre 30.000 i 90.000 euros. Però Torrent considera que l'absència d'empreses intermediàries acreditades per a la gestió d'aquests immobles afavorirà que els particulars continuïn llogant de sotamà els seus apartaments per estades curtes. La normativa s'inspira en excés en el cas de Ciutat Vella de Barcelona, critica el president de Federatur, que recorda que el 80% dels llits turístics de Catalunya, i especialment en el cas de Girona, corresponen a apartaments turístics que, en virtut d'aquesta nova normativa, patiran una discriminació davant altres allotjaments turístics com càmpings o hotels.