El municipi gironí de Viladasens, de 180 habitants, és un dels primers d'Espanya en la incorporació de noves tecnologies en digitalitzar tota la seva gestió municipal, gràcies a un projecte de la firma Apeiron Software i als convenis signats amb diferents administracions.

Així, tots els veïns d'aquesta localitat poden realitzar de forma electrònica tots els tràmits habituals a les dependències consistorials, com consultar documents i notificacions o interactuar amb el jutjat de pau o el registre civil.

El projecte d'Apeiron Software, una empresa gironina que desenvolupa programes de gestió municipal que ha comptat en aquesta ocasió amb la col·laboració de Fujitsu, ha suposat la confecció d'una denominada "carpeta ciutadana" on els veïns poden realitzar les seves gestions.

La digitalització de Viladasens permet que tots aquests tràmits es realitzin també fora de l'horari municipal i des de qualsevol lloc del món.

La iniciativa va començar fa dos anys i, actualment i després de completar les seves diferents fases de posada a punt, suposa un referent per a l'administració local espanyola.

Els responsables d'Apeiron Software i Fujitsu han destacat a EFE la importància de trencar amb el tòpic del retard tecnològic de les poblacions petites.

El desenvolupament de les diferents fases del projecte ha permès la creació d'una seu digital a la qual s'accedeix a través de la pàgina web de l'Ajuntament i que ha permès fins i tot facilitar el tràmit de confecció de meses electorals per als comicis autonòmics catalans del 28 de novembre que ve.

Des de fa dos anys

Els autors del projecte expliquen que "gràcies a aquesta iniciativa, que va començar fa dos anys, s'ha aconseguit la creació d'un projecte dinàmic i un referent per a l'administració local espanyola. Una espècie de work-in-progress, que dia a dia va evolucionant i adaptant-se als nous instruments de gestió. La seva implantació ha trencat tots els tòpics i els municipis petits queden sempre retardats tecnològicament".