La saturació dels centres de secundària de Banyoles i d'alguns cursos de primària ha convertit en una urgència per a l'Ajuntament aconseguir un institut nou. El regidor d'Educació, Jordi Congost, ho va deixar així de clar ahir, advertint que ara ja hi ha un institut amb cursos que superen el nombre d'alumnes per aula autoritzat per la llei i que la resta es troben al màxim de la seva capacitat.

El regidor va explicar que l'institut Pere Alsius ja treballa amb cursos amb més estudiants dels permesos i va advertir que la saturació de les escoles de primària de Banyoles va creixent, de manera que també ho farà el nombre d'estudiants en edat de cursar secundària. Per aquests motius, Jordi Congost considera que "la discussió no és si cal un institut a Banyoles sinó quan es construeix".

El regidor d'Educació va denunciar que "estem en una situació inacceptable" i que, de cares al curs vinent, Banyoles no en farà prou amb les 9 línies educatives de secundària actuals -una oferta que es complementa amb una desena línia a la xarxa privada concertada- i "per això en demanem una més de pública". Ara bé, el polític municipal va aclarir que la població escolar banyolina no en fa prou amb un sol un grup de secundària obligatòria més, sinó que en requereix dos "perquè creix el bony a primària". Per això, l'Ajuntament de la capital del Pla de l'Estany reivindica la creació d'un centre nou.

El Consistori manté converses amb el Departament d'Educació i el regidor va explicar que la inspectora de zona es mostra molt receptiva davant les seves reivindicacions, però també va admetre que la proximitat de les eleccions autonòmiques fa que l'assumpte s'hagi d'acabar de tractar amb el futur director territorial d'Educació a Girona. Perquè el Govern programi un centre nou a Banyoles cal que l'Ajuntament li cedeixi un terreny municipal que -segons va assegurar Congost- ja existeix i s'està gestionant, encara que no va especificar de quin es tracta.

Per al polític local, Banyoles necessita que el curs 2011-2012 entri en funcionament una nova línia de primer d'ESO i que es desdobli un grup a segon i a tercer curs de secundària obligatòria; Congost va afegir que el curs següent s'haurien de posar en marxa dos grups més de primer.

Davant la voluntat d'altres municipis de la comarca per acollir el centre, Jordi Congost va afirmar que "per fomentar la cohesió social és indispensable que el nou institut vagi a Banyoles", en referència a la continuïtat del projecte d'escolarització de l'alumnat d'0rigen immigant que s'està desenvolupant a la ciutat.