El director dels Serveis Territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a Girona, David Mascort, troba injustificada l'exigència de recursos dels ajuntaments per aplicar el decret que regula els habitatges d'ús turístic. Per Mascort, està clar que aquests recursos han de sortir de la taxa que l'administració local cobrarà per concedir la llicència d'activitats dels apartaments.

El polític també discrepa de les queixes expressades pels empresaris del sector, amb els quals assegura que la Generalitat ha mantingut un llarg procés de negociació que ha culminat amb la incorporació de bona part de les seves demandes. Mascort va remarcar que "el document final s'assembla molt al que demanaven, encara que no s'ha acceptat el 100%".

Identificar els apartaments

David Mascort defensa les bondats d'un decret que, tal com va explicar, ha de servir per identificar quants habitatges d'ús turístic hi ha a les comarques gironines i al conjunt del país. El màxim responsable de la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa a Girona va afirmar que amb el desenvolupament de la norma "a curt termini tots els ajuntaments sabran on hi ha apartaments turístics i els podran regular".

Mascort va situar l'inici del procés fa més de tres anys, quan el seu Departament va informar el sector que calia elaborar una nova regulació per a aquest tipus d'habitatges "perquè l'existent no funcionava". En tractar-se d'una activitat econòmica més, per al director territorial era lògic tractar-la com a tal i crear algun tipus de comunicació amb l'administració que s'ha concretat en la necessitat de sol·licitar una llicència municipal, "no diferent a la d'un hotel, botiga de roba o assessoria" -va assenyalar. En opinió del polític, això no ha de suposar un problema per als ajuntaments: per als que tenen pocs apartaments turístics al seu terme municipal perquè, segons va argumentar, podran destinar un tècnic o funcionari de la seva plantilla habitual a fer la inspecció pertinent i per als que en tenen molts tampoc perquè podran cobrir el cost de contractar el personal necessari amb la taxa que ells mateixos fixaran. David Mascort va replicar els ajuntaments que s'han queixat de la sobrecàrrega que els suposarà assumir les tasques d'inspecció i control dels habitatges d'ús turístic apuntant que "es podria dir el mateix en altres activitats, com ara les llicències d'obres".

El director territorial tampoc va acceptar la crítica de l'Associació de Municipis de Catalunya, que qüestionava l'oportunitat d'aprovar el decret a pocs dies de les eleccions autonòmiques i donava suport a les queixes dels ajuntaments, explicant que "s'hi ha parlat i hi van votar a favor".