L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de l'escola Joan Maragall, de Santa Pau, ha fet seves les queixes que han portat els mestres d'aquest centre a negar-se a fer sortides i colònies escolars, i les ha convertit en reivindicacions que ha presentat al Departament d'Educació.

El que va començar com a indignació per la suspensió d'unes activitats que consideren positives per a l'alumnat, i que diversos claustres han decidit boicotejar, ha acabat en comprensió dels pares davant les demandes dels docents. El resultat del procés que ha viscut l'AMPA de l'escola Joan Maragall s'ha concretat en una carta adreçada al director dels Serveis territorials d'Educació a Girona, Andreu Otero, en la qual reclamen a la Conselleria que canviï moltes de les seves polítiques. És més, l'entitat acaba el seu escrit afirmant que "només un canvi en la postura del Departament pot fer variar la posició dels mestres".

Les vacances d'hivern

La carta signada per aquesta associació de mares i pares garrotxina comença oposant-se, precisament, al principal motiu dels mestres a boicotejar les sortides i les colònies: el nou calendari escolar que ha entrat en vigor aquest curs. L'AMPA del Joan Maragall justifica el seu rebuig explicant al director territorial d'Educació que "la majoria de famílies de les nostres escoles no poden gaudir d'unes vacances a mig hivern", que el calendari ha fixat per a la setmana del 28 de febrer al 4 de març.

El mateix col·lectiu de pares critica la retallada de plantilles que han patit centres com el dels seus fills, argumentant que "amb la implantació de la sisena hora moltes escoles petites han perdut l'atenció de mestres especialistes, sobretot d'educació especial". En concret, la zona d'escolarització rural Els Volcans a la qual pertany el col·legi de Santa Pau té un mestre itinerant menys que el curs passat, tot i que el nombre d'alumnes ha augmentat.

L'increment de nenes i nens per aula (ràtio) és un altre dels motius de queixa dels pares, que lamenten que des del curs passat les escoles rurals tinguin 20 alumnes per classe.

El recentment aprovat decret que regula les direccions tampoc agrada a l'AMPA del Joan Maragall perquè considera que dota els centres educatius d'un "organigrama jerarquitzat, amb una figura directiva molt potent". Des del seu punt de vista, aquest model "pot destruir el clima de treball en equip i de cooperació" que existeix a les escoles i ser un mal exemple per als alumnes.

La carta adreçada al director territorial d'Educació es tanca amb una altra crítica relacionada amb els Plans d'Innovació educativa promoguts pel Departament, sobre els quals denuncien que no solen arribar a les escoles rurals perquè estan pensats per a centres educatius més grans.

Perjudici als alumnes

Abans de formular aquestes crítiques, l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'escola Joan Maragall de Santa Pau defensa el valor educatiu de les sortides i les colònies escolars que els mestres han decidit deixar de fer; així com també expressa el seu malestar perquè els docents hagin escollit aquesta via per manifestar el seu rebuig al Departament d'Educació de la Generalitat.