L'associació de professors d'educació secundària Aspepc-SPS ha impugnat diversos articles del Decret d'autonomia de centres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha admès a tràmit el seu recurs. El sindicat considera que aquest document aprovat pel Govern de la Generalitat -un dels tres de la Llei d'Educació de Catalunya desenvolupats fins ara- no s'ajusta a dret.

Aspepc-SPS és un dels sindicats minoritaris representats a la Junta de personal docent no universitari de Girona i discrepa amb diversos aspectes del decret, com els articles que tracten sobre l'autonomia pedagògica i curricular. La formació diu que "un centre no pot elaborar ell mateix el seu propi currículum, sinó que s'ha d'ajustar al programa d'estudis i dur a terme la seva concreció i desenvolupament". El sindicat també informa que ha impugnat diverses qüestions relacionades amb els horaris, les activitats extraescolars, els límits ideològics i fiscalitzadors del projecte educatiu, l'obligació dels docents de donar informació i assessorament personal a l'alumnat o el tracte donat a l'especialitat del professorat de secundària, un aspecte aquest últim que en el decret "ni tan sols apareix com un criteri", lamenten.

Per a Aspepc-SPS, "la capacitat sancionadora per la via directa del director" no s'ajusta a dret i "a l'època de la dictadura franquista també era així". En canvi, el sindicat critica que "sí que funciona el garantisme" davant de "qualsevol procediment contra un alumne, sigui quina sigui la seva falta". La formació creu que el director sí que hauria de poder sancionar directament l'alumnat "sense més intermediaris", però no al professorat. Finalment, el seu recurs també denuncia nomenaments a dit d'interins i substituts.