El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, assegura que Patrimoni ha obligat a aturar les obres que s'estaven fent a l'interior del monestir d'Amer perquè els treballs no s'estaven fent amb "la cura arqueològica necessària" i també per les troballes arqueològiques en el subsòl, tal com ja havia avançat Diari de Girona aquesta setmana.

Les obres que s'hi estaven realitzant se centraven a dotar de nova il·luminació l'interior del temple així com pintar algunes zones del temple de Santa Maria. Uns treballs iniciats a l'octubre i que fa dues setmanes que estaven parats per ordre de Cultura i pendents, com van explicar treballadors de l'obra, de l'arribada d'arqueòlegs que havien de valorar les troballes fetes en el subsòl.

Aquestes, tal com va explicar Sitjar ahir després de la Comissió de Patrimoni de Girona, són la localització d'algunes tombes, de les quals caldrà valorar-ne la importància, segons Sitjar. I a banda, des de Patrimoni es creu que darrere d'alguns dels murs del temple s'hi podrien amagar pintures de rellevància.

Aquests dos aspectes, per tant, són els que s'hauran de tenir en compte a partir d'ara, alhora de seguir amb la intervenció en l'interior del monestir i pel delegat de Cultura a Girona, s'haurà de fer "amb la cura necessària i realitzant cales als murs per veure si hi ha pintures".

Aquestes obres estan promogudes pel Bisbal de Girona i segons explica Miquel Sitjar, en tot moment s'han mstrat a col·laborar amb Patrimoni després que s'haguessin d'aturar aquests treballs degut a la trobada de restes arqueològiques.

Represa de les obres

Tot i que les obres s'hagin hagut de parar durant dues setamesn, la Comissió de Patrimoni de Girona va acordar ahir donar el vistiplau al Bisbat de Girona per tal que pugui reemprendre els treballs però sempre sota una supervisió, que passa sobretot per tenir "cura" de les actuacions que s'hi han de dur a terme a partir d'ara.

Cal recordar que el grup d'Esquerra d'Amer, a l'oposició, va denunciar que les obres que s'han fet en aquest temple no han tingut cap tipus de supervisió tècnica i a banda, qüestionen que s'hagin realitzat amb tots els permisos pertinents.

El Monestir d'Amer és una joia arquitectònica i de fet tot el municipi que té l'expedient incoat per esdevenir Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) a causa de les particularitats del seu nucli antic. Aquestes obres que s'hi fan volen dignificar el seu interior i ara, amb les troballes arqueològiques, un cop avaluades, poden suposar un revulsiu pel municipi.