Es tracta d'un animal fantàstic quasi invisible en el seu entorn. Els colors del seu plomatge li permeten camuflar-se entre la vegetació. Fins i tot, s'amagava dins les bladeres i als graners. Enmig de la nit vola ?silenciosament. Les plomes i unes ales amples i arrodonides li faciliten volar sense fer soroll. La seva oïda li permet ?detectar un ratolí que corre a una distància de més de cent metres. En ?centèsimes de segons clava unes urpes llargues i esmolades al cos del petit animal. Després amb el bec s'empassa la presa a trossos. Només en deixa els ossos i el pèl. Menja petits mamífers ?(ratolins, rates, conills, llebres, ?esquirols, musaranyes) i ocells.

Pel niu aprofita forat en un arbre o en un cingle. Fins i tot, de vegades, pot niar al terra. La femella pon cada any 3-4 ous de color blanquinós i els incuba durant periode de 35 dies. Els pollets neixen recoberts d'un plomissol blanquinós i marronós. Comencen a volar cap als 70 dies del seu naixement.

En l'època de la pagèsia antiga, era un animal mantenia en equilibri la presència de rossegadors i còrvids que d'una altra manera haurien castigat els cultius. Això no obstant, les superticions antigues deien que el seu cant era un preludi de la mort i d'esdeveniments funestos. Això no obstant, formava part d'un món antic, en el qual tenia un espai de vida. El repte ara consisteix a aconseguir que s'adapti a un món modern que d'acord a la nova cultura ambiental cada vegada li és menys hostil i li dóna més esperança de vida.