Girona comptava a finals de juny amb 26.100 habitatges pendents de vendre i se situa com l'única demarcació catalana on segueix augmentat el parc immobiliàri residencial no venut. Són dades d'un informe presentat ahir per CatalunyaCaixa, que apunta que, a nivell català l'estoc pendent de vendre s'ha reduït per primera vegada des de l'inici de la crisi.

L'increment de l'estoc a Girona és molt suau -100 habitatges més en un trimestre i 600 més de des finals de 2009-, tot i que les àrees urbanes de Figueres i Girona se situen entre les que tenen un major percentatge de pisos sense vendre en relació al parc total d'habitatges.

L'estudi assenyala també que Girona "presenta importants excessos d'habitatge no principal (sobretot en municipis de la Costa Brava), que trigaran molt més temps en corregir-se

A tot Catalunya, les existències d'habitatges pendents de vendre va assolir un màxim de 143.000 en el primer trimestre de l'any, xifra que es va reduir en 2.000 fins al juny. La ràtio sobre el total del parc d'habitatges existents s'ha estabilitzat en el 3,7% (un 5,3% a Girona), el mateix nivell que en el quart trimestre de 2009 i una dècima per sota del conjunt d'Espanya.

Prop del 80% dels 946 municipis catalans van reduir o van estancar el seu nivell d'habitatges sense vendre en el primer semestre de 2010, encara que en alguns municipis destacats van seguir acumulant excés d'oferta, com Badalona, Sabadell, Girona, Rubí i l'Hospitalet de Llobregat.

CatalunyaCaixa també va presentar un estudi sobre l'absorció de l'excedent d'habitatge principal entre 2011 i 2015, període en el qual la creació de nous llars se situaria en 8.400 per any, la qual cosa representa un creixement anual del 0,3% i reduiria la ràtio d'excedent d'un 3,7% aquest any al 2,7% el 2015, una disminució més lenta de la que es registraria en el conjunt d'Espanya, on passaria del 2,6% a l'1,1%.

Per tipologia de municipis, les capitals de demarcacions i altres municipis amb més població podrien tenir fins i tot augments dels romanents d'habitatge principal, a causa d'un menor creixement demogràfic.

Sobre l'evolució dels preus dels habitatges, Oliver també ha explicat que depèn molt de les zones, però que en els àmbits metropolitans la reducció de preus ha tocat "fons" i podrien començar a experimentar pujades.