Lloret de Mar està decidit a modernitzar-se com a desitnació turística madura i, per això, elaborarà un ambiciós projecte per aconseguir que el seu nom figuri dins un dels plans de reconversions de destinacions turístiques que impulsa l'Estat. En concret, la voluntat de Lloret de Mar és vincular el turisme esportiu, gastronòmic i cultural amb l'oferta de sol i platja. Però com va destacar ahir l'alcalde, Xavier Crespo (CiU), no és en l'únic que vol evolucionar la població com a destí turístic, sinó que aquest pla, si es duu a terme, també abastarà altres àmbits com l'urbanisme o les infraestructures viàries.

Per tot això, Lloret ha decidit presentar la seva candidatura per obtenir un dels plans Qualifica que atorga l'Estat. Un ajut que, a tot Catalunya, només es permet que un municipi hi pugui concórrer, i ahir el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va voler donar suport a la voluntat que Lloret de Mar sigui l'escollit. Segons Huguet, "els plans Qualifica també obliguen els ajuntaments a posar a disposició dels plans certes potestats urbanístiques"; i, a més, és "una iniciativa revolucionària i ambiciosa, amb una visió integral de totes les possibilitats turístiques del territori que inclou urbanisme, remodelacions d'hotels i impuls de zones d'oci i natura".

Estendre-ho a Tossa i Blanes

Tot i que encara no se sap quan es resoldrà la convocatòria (s'espera que sigui ja al 2011) Lloret de Mar elaborarà el projecte per aconseguir-ho. Tot i això, com va explicar ahir l'alcalde, la intenció de Lloret de Mar és estendre ara aquesta iniciativa cap a Tossa de Mar i Blanes, i incloure tota la Costa Brava Sud dins el projecte.

I és que, per al conseller, si Lloret aconseguís aquest ajut seria "un paquet molt gran de possibilitats, que decidiran conjuntament els municipis, la Generalitat i l'Estat" i, per això, Huguet creu que aquesta "gestió conjunta a tres nivells d'administració" obre un gran ventall de "potencialitats de canvi" a l'hora de modernitzar les destinacions turístiques madures que aconsegueixin optar als plans.

Les destinacions turístiques madures són aquelles on la implantació del fenomen turístic de masses va tenir lloc fa ja uns anys (als anys 50 o 60), i que a finals dels anys 80 representaven un model ja saturat, esgotat, que no aportava nous atractius per al turista. Un fet que a través d'aquest pla es vol donar per acabat.