Una batuda efectuada per la policia local de Santa Cristina d'Aro, els Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia a la deixalleria de Sant Feliu de Guíxols va culminar ahir amb tres persones detingudes per estada irregular a l'Estat. A un dels arrestats, a més, se li atribueix un delicte per atemptat a l'autoritat perquè va clavar una coça a la cara de l'agent dels Mossos d'Esquadra que el pretenia identificar.

L'operatiu va desencadenar-se arran de la situació que es viu des de fa mesos en aquest equipament municipal. Una dotzena d'homes marroquins hi volten tot el dia i quan algú s'hi arriba per dipositar-hi electrodomèstics o ferralla l'assetgen per quedar-se amb els estris. A més, han fet un forat a la tanca i hi entren a furtar metalls, que més tard revenen a deixalleries. Segons va explicar l'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, que hi va anar a parlar fa uns dies per intentar que els homes desistissin de la seva actitut intimidatòria, els pispes revenien el ferro a uns 20 cèntims el quilo i l'alumini, a 40. Li van explicar que en treien uns 15 euros diaris "i necessiten els diners per viure, però tenen la gent atemorida i també els treballadors", va incidir el batlle. A més, se'ls considera també responsables de robar, diverses vegades, l'ordinador de gestió de la deixalleria.

Així les coses, i pel fet que el conflicte també afectava el terme municipal de Santa Cristina -els pispes desmuntaven les andròmines al bosc i hi escampaven brutícia, a més de tenir-hi un campament amb matalassos i cadires velles-, ahir es va decidir intervenir. Uns policies es van fer passar per usuaris de la deixalleria i quan els homes es van acostar a la furgoneta per quedar-se amb les peces que hi portaven, els agents es van identificar. Desbandada general: els pispes, que estan organitzats i es donen alertes els uns als altres, es van internar corrents al bosc. Finalment es va aconseguir identificar-ne deu -uns quants més van fer-se fonedissos- i, d'ells, tres van ser detinguts pel Cos Nacional de Policia per infringir els preceptes de la Llei d'Estrangeria, és a dir, per no tenir papers en regla per residir a l'Estat.

Un dels homes tenia una ordre pendent d'expulsió i va ser el que més es va resistir a la identificació, fins al punt que, durant el forcejament amb el mosso que pretenia identificar-lo, el va tirar a terra i li va clavar una coça a la cara. A més, a diversos dels homes se'ls va comissar petites quantitats de droga, suposadament haixix, segons van informar els Mossos d'Esquadra.

Per la seva part, el PSC, a l'oposició a Sant Feliu de Guíxols, felicita els cossos de seguretat però critica que ha estat l'actuació de l'actual govern d'Amics de Sant Feliu i CiU la que ha propiciat la situació, argumentant que es va retirar la vigilància a l'equipament i que mai s'han escoltat les seves peticions de posar-hi una tanca més segura. A més, van acusar l'alcalde de disculpar el comportament dels lladres dient que ho feien per obtenir diners per viure.