La Guàrdia Urbana de Figueres va detenir la matinada d'ahir dos homes que van exampar cremant vehicles al barri dels Cendrassos. Els dos nois -F.J.C., de 31 anys, i A.S.J., de 20-, ambdós veïns de Figueres, van ser detinguts en relació a la crema dels vehicles, però també s'intenta esbrinar si són els responsables de l'onada dels darrers mesos que ha afectat almenys una vintena de cotxes. Aquest tipus de delicte i els robatoris va portar a l'estiu a muntar un dispositiu de vigilància per intentar aturar-ho. Es va detenir una dotzena de joves que estarien relacionats amb robatoris a cotxes però la crema ha continuat.

La detenció va ser possible per la col·laboració ciutadana. Pels volts de dos quarts de tres de la matinada d'ahir un veí va alertar la Guàrdia Urbana que sentia soroll de vidres trencats prop de la plaça El·líptica. L'home, a més, va identificar a dos possibles sospitosos que marxaven de la plaça direcció al carrer Hortes.

Una dotació d'agents es va adreçar fins a la zona i, una vegada allà, amb la descripció facilitada pel veí, va poder localitzar les dues persones. Els agents els van identificar i es va procedir a fer-los un escorcoll. Durant aquest se'ls va trobar diversos encenedors. A més, un dels joves tenia restes de sutge a les mans. Una segona dotació de la Guàrdia Urbana procedia al mateix moment a comprovar l'estat del vehicle que tenia trencat els vidres, però també començava a cremar. Es va activar el servei de bombers que es van desplaçar fins a la zona. Els serveis d'emergència van intentar apagar les flames, però no van poder impedir que el cotxe quedés completament calcinat i, a més, el foc es va estendre a dos vehicles més aparcats a tocar el primer. Els agents van detenir els dos nois per un delicte de danys causats mitjançant incendis i van lliurar-los als Mossos d'Esquadra. Ara s'investigarà la seva possible implicació en altres fets similars que s'han produït a la ciutat en els darrers mesos.

Des de principi d'any l'aparició de vehicles cremats de matinada ha estat contínua, principalment a alguns barris de la zona oest, però també amb casos a altres sectors. L'alcalde, Santi Vila (CiU), va demanar al Govern que mantingués els reforços policials que es van crear per frenar el que es va considerar la pitjor onada de vandalisme i delictes contra la propietat dels últims anys amb un increment del 40% de robatoris a cotxes, a banda dels constants vehicles incendiats. El mes de juny es va convocar una junta local de seguretat on es va constatar que el dispositiu policial desplegat l'últim mes havia reduït els robatoris a cotxe després de la detenció d'una dotzena de joves. Ara bé, la crema de vehicles de matinada, tot i que no de forma tant intensa, ha continuat. Aquell mateix mes es va detenir una persona per la crema de set cotxes a l'Alt Empordà, però en principi aquesta seria la primera detenció que podria relacionar-se amb els de Figueres.