Ni toros, ni paella, ni sevillanes. Segons el diari britànic The Indpendent allò que caracteritza Espanya és la prostitució, i la Jonquera n'és la seva viva imatge. El rotatiu justifica un article sobre l'auge i l'acceptació social de la prostitució a l'Estat amb la recent obertura del macroprostíbol, El Paradís, a la població de l'Alt Empordà.

La notícia, titulada: "Espanya: Capital mundial de la prostitució?" obria ahir la secció internacional del rotatiu i també estava penjada a la seva web.

El periodista Alasdair Fotheringham sosté que, "sense exagerar, la prostitució és molt popular a Espanya" i arriba a afirmar que "el 35% dels seus ciutadans ha utilitzat algun cop els serveis d'una prostituta".

Fothering compara el descrèdit de l'economia espanyola amb l'auge de la seva prostitució i a través de divereses fonts indica que els seus usuaris són "homes de negocis que enganyen les seves dones i gent jove".

Per al periodista, "a mesura que augmenta el nombre de puticlubs a les carreteres espanyoles, els seus usuaris van sent més joves". The Independent cita com a font l'Associació Espanyola per a la Reintegració de les Prostitutes, i assegura que l'any 1998 el client tipus era un home casat d'uns 40 anys. No obstant això, ara, l'edat mitjana del client ha baixat deu anys.

"Els nois joves van de putes perquè ho veuen una forma d'aconseguir sexe fàcil i ràpid, molt més que si anessin a la discoteca", s'afirma a l'article.

L'exemple d'aquesta "gran demanda" de prostitució que The Independent creu que hi ha a l'Estat és la recent obertura "del macroprostíbol més gran d'Europa prop de la frontera francesa". El rotatiu es refereix al club El Paradís, de la Jonquera, que té 180 treballadores. El diari britànic xifra en 300.000 el nombre de prostitutes a Espanya, "repartides entre clubs, bars, carreteres o polígons industrials".

A més, la notícia també destaca la "gran acceptació que té la prostitució a Espanya", on "els clients no s'adonen que moltes de les dones que treballen de prostitutes són víctimes de màfies".

Franco, culpable

The Independent vincula aquesta suposada promiscuitat de la societat espanyola amb la repressió sexual de la dictadura franquista.

El rotatiu britànic assegura que la prostitució era vista durant la dictadura com una expressió de llibertat individual davant una societat tancada i retrògrada. En aquesta època "que la gent jove dormís amb una prostituta no era quelcom estrany i inclòs era una forma habitual de perdre la virginitat", s'assegura. Per al diari, la "ressaca" de l'alliberament sexual de la Transició es veu encara avui en dia als "diaris seriosos, que contenen molts anuncis de contactes sexuals"

El rotatiu britànic també assenyala la legislació espanyola com a culpable d'aquest "afloriment" de la prostitució. S'assegura que tot i que les lleis prohibeixen el proxenetisme la prostitució és una activitat tolerada sense drets laborals.

Segons The Independent algunes prostitutes "porten una doble vida i fan aquesta activitat per problemes econòmics". El diari cita fonts de la Creu Roja i assegura que "hi ha un clar esbiaix d'explotació a la prostitució a Espanya".

A més, també es fa referència a la manca de protecció contra les malalties de transmissió sexual, ja que "molts clients no volen utilitzar preservatius". Les fonts citades per The Indpendent, Creu Roja i associacions d'ajuda a les prostitutes, critiquen la manca de fermesa de la llei. "El proxenetisme es castiga amb entre quatre i deu anys de presó, mentre que el tràfic de blanques entre cinc i vuit", critica una de les fonts.

Oblits del rotatiu

En la seva anàlisi The Independent no esmenta les polítiques que s'estan fent, per exemple a Catalunya, per erradicar la prostitució. Tampoc parla de l'oposició de molts ajuntaments a obrir prostíbuls als seus termes municipals.

Enlloc d'això, s'insinua que la policia és incapaç d'aturar la prostitució i com a exemple especifica que els Mossos d'Esquadra han recomanat a les prostitutes de carretera que utilitzin armilles antireflectants per evitar accidents de trànsit.