Un mascarell cama-roig conegut amb el nom científic de Sula sula, una au típica de l'hemisferi sud que cria en el pacífic i en zones tropicals, ha estat vist a L'Estartit, de manera que desenes d'ornitòlegs d'Espanya, França, Bèlgica, Holanda o Anglaterra s'han desplaçat a aquesta localitat per contemplar l'animal. L'animal va a buscar menjar a les illes Medes, en concret a l'illa Gran, i reposa a la barana de diferents vaixells del club Nàutic de la localitat.

Segons el tècnic de fauna litoral i marina de la Generalitat, Ricard Gutiérrez, es tracta del segon albirament d'aquesta espècie a Europa. La primera va ser a l'agost a Màlaga, quan un exemplar d'aquesta au es va posar a la barana d'una embarcació que navegava i li van fer una foto per identificar-lo. Els experts sospiten que l'animal albirat a Màlaga i el que fa quatre dies es troba a les Medes és el mateix que s'ha desplaçat fins al nord.

En aquesta zona de l'hemisferi, hi habita el conegut com a mascarell comú, mentre que el cama-roig és més petit, que es caracteritza perquè té les potes vermelles, el pic rosa-lila i el plomatge marró. Segons Ricard Gutiérrez, l'exemplar que s'ha albirat a les Medes hauria nascut la primavera passada, no se'n pot saber el seu sexe i es troba en bon estat de salut perquè, gràcies a les fotos que li han fet en els diferents albiraments, s'ha comprovat que està mutant el plomatge, cosa que no passa si està en malestat

L'albirament d'aquest Sula sula el va fer un membre de l'equip de vigilància del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter quan va sortir a navegar aquest passat dissabte. En veure que es podia tractar d'una espècie poc comuna, el va fotografiar i va fer les comprovacions necessàries amb els tècnics fins a confirmar que es tractava d'un mascarell cama-roig.

Aquesta au tropical és molt comuna a les illes Galápagos i al Carib i el seu albirament a la costa de Girona ha corregut com la pólvora en les xarxes socials com Facebook i Twiter, així com en pàgines web científiques.