El Bisbat de Girona està estudiant obligar a a pagar pels enterraments, fet que serviria per fixar un criteri comú per aplicar a totes les parròquies diocesanes. Tanmateix, la institució eclesial ha afirmat que "no hi ha cap decisió presa" remarcant després que "la reflexió" que s'està fent només afectaria els enterraments. La normativa actual determina no cobrar res per aquest servei i la decisió de fer un donatiu (sigui quina sigui la quantitat) és voluntària. Alhora, la institució eclesial també ha recordat que la resta de sagraments no tenen cap preu i que els fidels, si volen, també poden donar uns diners pel servei que una determinada parròquia dóna.

L'establiment d'un preu pels enterraments va ser motiu de debat en una reunió d'arxiprests (responsables de coordinar parròquies agrupades per raó de veïnatge) a inicis d'aquest any al Casal Cartañà de Girona "a partir d'algun cas en què s'exigia a la funerària o a la família una quantitat determinada", segons explica el Butlletí de l'Església de Girona. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, que presidia la reunió, va incidir que l'actual normativa "té molt present la sensibilitat de les persones en relació amb l'economia, i més tenint en compte l'actual context de crisi". Segons explica el Butlletí, "la retribució de les funeràries a les parròquies normalment consisteix en la quantitat que reben de les assegurances".

I "quan no hi ha assegurança, cal seguir la normativa del donatiu voluntari (el sobre el pot donar la mateixa funerària)". "Cal recordar que són donatius a les parròquies, no a la persona", es llegeix en la publicació. Tot i el propòsit, és possible que finalment no s'imposi el preu. Aleshores, segons va quedar explícit en la reunió, serà necessari realitzar "pedagogia sobre els donatius" en el sentit que aquesta via d'entrada de diners a les parròquies no només ha de ser responsabilitat dels fidels que setmanalment van a missa.

A més, es considera que, per exemple, obrir una església costa diners (es va dir la xifra de 20 a 30 euros) i, per tant, el "donatiu real" són aquells diners que sobrepassen, seguint el cas, aquestes xifres. En la mateixa reunió, el bisbe Pardo va dir als arxiprests que "cal tenir cura de la pastoral exequial" explicant que, arran de l'increment de cerimònies religioses en tanatoris, els rectors han de poder continuar mantenint el "contacte personal" amb les famílies.

«Conveniència»

El Butlletí indica que, en la reunió d'arxiprests del 19 de maig, es va creure "convenient que es donin unes pautes diocesanes de cara als preveres sobre la pastoral exequial, no només pel que fa al aranzels sinó al conjunt de la pràctica pastoral de les exèquies".