Fa aproximadament un mes la Societat Espanyola de Radiologia va premiar els investigadors de la Clínica Girona pel seu treball sobre el diagnòstic del càncer. Només un mes després, el mateix estudi ha estat guardonat amb la Magna Cum Laude, la màxima distinció que es dóna en el camp de la radiologia. El grup d'investigació d'aquesta disciplina de la Clínica Girona, en col·laboració amb l'hospital Santa Caterina i la Universitat de Girona va presentar els resultats del treball en el marc del Congrés Mundial de Radiologia celebrat enguany a la ciutat nord-americana de Chicago.

L'estudi va ser escollit pel comitè (juntament amb nou més) d'un total de 3.000 i a més, va ser seleccionat per ser publicat en la revista nord-americana Radiographics, la de més prestigi en l'àmbit de la formació especialitzada en imatge mèdica.

El treball en questió, liderat pels radiòlegs Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, mostra la utilitat de les tècniques d'imatge en ressonància magnètica i el PET (tomografia per emissió de positrons), per poder veure l'eficàcia dels nous tractaments amb els diferents fàrmacs que s'utilitzen pel càncer.

Això permet veure de forma molt precoç l'eficàcia o no dels tractaments i avaluar tant la fisiologia com la biologia dels tumors d'una forma molt ràpida i gens invasiva del pacient, és a dir, sense realitzar cap intervenció o biòpsia.

En aquest sentit, davant de la possible ineficàcia d'algun tractament de quimioteràpia (que aquestes tècniques permeten visualitzar) és possible modificar el fàrmac i evitar la necessitat de seguir els tractaments durant més temps, amb el consegüent estalvi també econòmic, atès l'alt cost que suposen.

Aquest treball ha estat presentat en col·laboració amb l'Hospital Universitari de Santiago de Compostel·la, el Mont Vernon Cancer Centre a Middlesex de Gran Bretanya i el National Cancer Institute de Washington als EUA.

El Congrés Mundial de Radiologia, organitzat per la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA), representa un dels congressos de més participació en l'àmbit mundial, amb una assistència de 65.000 persones. Se celebra de forma anual a la ciutat de Chicago, EUA durant l'última setmana de novembre i la primera de desembre.

A banda de sortir a la Radiographics, el treball dels radiòlegs gironí també va sortir l'octubre passat a la revista Radiology, una de les més prestigioses en aquest camp.