L'Associació de Càmpings de les comarques gironines tem que el nou decret d'allotjaments turístics sigui una eina que alguns ajuntaments utilitzin per frenar ampliacions o impedir l'obertura de nous càmpings. El sector veu bé que el decret incrementi el percentatge de bungalous que es poden instal·lar als càmpings (passant d'un 30% a un 40%), però lamenta que el criteri municipal sigui el que hagi de regir en primera instància. "Ens preocupa que hi hagi ajuntaments que s'hi oposin", va lamentar el president de l'associació, Josep Maria Pla. La normativa preveu que es pugui doblar el número de bungalous que hi ha actualment arreu de la demarcació.

El nou decret, aprovat a darrera hora pel Govern abans de les eleccions, substitueix el de l'any 1986. Entre les novetats, hi ha el fet que es permet incrementar el percentatge de bungalous, amb un 10% addicional de mobile homes (cabanes que es poden moure amb l'ajuda d'un vehicle). L'Associació de Càmpings ho troba bé, perquè segons el seu president, "feia 24 anys que calia adaptar la normativa a les necessitats actuals". Actualment, a les comarques gironines hi ha 5.740 bungalous repartits en els diferents càmpings i la nova normativa permetria instal·lar-ne 5.000 més.

El problema es troba en el fet que el decret dóna potestat als ajuntaments per decidir, i això és el que preocupa l'associació. "Es dóna molta capacitat de gestió als ajuntaments, i el nou decret especifica que el criteri urbanístic municipal serà el que prevaldrà abans que res", va ressaltar Josep Maria Pla.

L'associació tem que, emparant-se en la normativa, els ajuntaments puguin frenar ampliacions o obertures de nous càmpings. Sobretot, en zones i territoris on no hi ha tradició turística. En aquest sentit el president va explicar que, al llarg dels darrers cinc anys alguns municipis han aprovat plans generals "on fins i tot es recollia la possibilitat d'impedir que s'instal·lés cap bungalou al seu terme". "L'anterior decret obligava a comunicar-ho tot al Departament de Turisme, però ara hi ha molts tràmits que han de passar per l'Ajuntament", va criticar. De moment, els responsables dels càmpings gironins han portat el redactat de la normativa als seus serveis jurídics perquè l'estudiïn a fons, i preveuen demanar una reunió amb els responsables del nou Govern per debatre'n els punts foscos.

Els empresaris del sector també critiquen que el nou decret no preveu la figura dels anomenats "càmpings residencials", és a dir, aquells en què els clients hi solen viure i que es caracteritzen per tenir un elevat percentatge de bungalous. "A diferència de França i Itàlia, on aquests càmpings existeixen, aquí no se'n parla; i això ens pot comportar problemes de competència", va indicar Pla.