Girona és la demarcació amb la ràtio de donants més elevada de tot Catalunya, amb un total de 56,3 per cada mil habitants l'any 2009. No obstant això, la dada podria ser més elevada si cada cop hi ha?gués més gent nova que s'oferís a donar sang. I és que segons va informar ahir la directora dels Serveis Territorials de Salut, Marta Pedrerol, cada cop hi ha menys donants de sang nous, un element prou significatiu com per tenir en compte de cares a futures donacions.

Tot i que les xifres corresponents a l'any passat situen la demarcació de Girona bastant per sobre de la mitjana catalana pel que fa al nombre de donants, la baixada de persones que donen per primer cop pot estancar el creixement i minvar les reserves que gestiona el Banc de Sang i Teixits.

De moment els indicadors dels litres disponibles a Catalunya estan a nivells adequats, però poden disminuir en qualsevol moment, ja sigui perquè fa falta sang als hospitals catalans o es necessita a altres centres de l'Estat espanyol.

En aquest sentit, Pedrerol va fer una crida a la participació per "no baixar la guàrdia" i incrementar a través de campanyes especials el volum de sang que es recull especialment durant els mesos de l'hivern, que és quan les donacions són més baixes.

Una d'aquestes campanyes és la Marató de Sang, una iniciativa que ja s'ha fet anteriorment en altres poblacions i que un cop més arriba a la ciutat de Girona amb l'objectiu de recaptar el màxim nombre de donants.

Enguany l'edició, que se celebrarà de 10 a 21 hores a l'Edifici de la Generalitat, pretén superar les 400 donacions. No és el primer cop que se sobrepassen (els anys 2003, 2005 i 2007 ja es va aconseguir) però després de la petita baixada de l'any passat es vol tornar a recuperar un bon nombre de bosses per fer front a la demanda durant els mesos següents i augmentar l'estoc.

Per amenitzar la jornada els organitzadors han previst diverses activitats lúdiques com ara refrigeris, entreteniment per a la mainada, regals, música i altres iniciatives. L'alcaldessa de la ciutat, Anna Pagans, va manifestar que el que es pretén amb un esdeveniment com aquest és convertir en rutina l'acte de donar sang i fer que esdevingui una activitat habitual. "Els gironins tenim en el nostre ADN el valor de la solidaritat, i ara cal demostrar-ho", va remarcar Pagans i va recordar que "dijous els gironins tenen una cita per superar les 400 donacions".

A banda del Departament de Salut i l'Ajuntament de Girona la Marató de Sang està organitzada pel mateix Banc de Sang i l'Associació de Donats de Sang, dues entiats que han participat activament en totes i cadascuna de les campanyes especials que s'han dut a terme per incentivar les donacions. Ambdues entitats van posar de manifest la importància d'aquestes campanyes especials a l'hora d'augmentar els litres de sang. L'últim exemple és la iniciativa "Tinc Sang de Sibarita", que es va fer a l'hospital Trueta i en el qual es va obsequiar els donants amb un refrigeri a càrrec del Celler de Can Roca. La recaptació que va fer el centre sanitari va ser un èxit i les bosses recaptades van estar molt per sobre de la mitjana.