En aquests darrers anys l'Àrea de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona ha posat a l'abast dels ens locals diferents instruments de caire tècnic, com n'és un bon exemple el Catàleg d'espais d'interès natural i paisatgístic de les comarques gironines, que han incidit en la necessitat de valoritzar l'enorme riquesa i diversitat dels espais rústics i naturals de les nostres contrades, i d'anar més enllà del territori específicament protegit per la legislació sectorial vigent. Mancava, però, una publicació adreçada al públic en general, de lectura amena, que mostrés l'extraordinària bellesa, però també la fragilitat, del conjunt de paisatges gironins. Perquè entenem que tan sols a través del coneixement d'aquests valors podem arribar a la consciència, a l'estima i al necessari respecte envers el nostre entorn.

Per això neix el llibre Paisatges vius, patrimoni natural de les terres gironines, que de la mà del naturalista Albert Ruhí, amb fotografies inèdites de Jordi Bas i contribucions de notables coneixedors del país, caracteritza la totalitat de les unitats paisatgístiques del territori gironí i ens il·lustra en uns valors excepcionals que hem de saber defensar i conservar. El resultat és un llibre de gran format, amb especial cura de la qualitat de les imatges i un redactat amè, amb voluntat d'atreure l'atenció d'un públic que potser no accediria a una publicació més tècnica, però rigorós en quant a conceptes i detallat pel que fa a l'abast territorial.

L'obra, més enllà de ser una descripció dels elements del medi natural, interpreta la complexitat del paisatge com a suma de la totalitat dels valors ambientals, tant naturals com culturals, alhora que com a recurs socioeconòmic de primera magnitud. En remarca la vàlua com a font de dinamització econòmica i actiu de primer ordre i, per tant, emfatitza el valor afegit que suposa l'activitat tradicional, així com el caràcter canviant dels espais rústics i naturals. Així, s'aconsegueix posar al dia l'estat dels espais naturals amb una visió actualitzada que té en compte el funcionament dels ecosistemes del territori i que supera el divorci entre espais naturals i acció humana, alhora que considera tant els espais protegits com els que encara no ho estan.

Representa probablement el primer treball sobre el medi natural que adopta el paisatge, i concretament les unitats definides per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, com a element estructurador del seu contingut. En tant que continent de tots els valors naturals i culturals, el paisatge s'ha erigit com a un perfecte relat per donar a conèixer la diversitat d'elements naturals que conformen la demarcació: des de l'alta muntanya pirinenca fins al litoral de la Costa Brava, passant per les serralades interiors, els volcans i les planes interiors o costaneres, tots els paisatges gironins són un patrimoni d'incalculable valor.

Cal que en siguem conscients. El llibre s'estructura en nou grans capítols, vuit sobre el medi terrestre i un sobre el medi marí, que agrupen totes les unitats del paisatge del Catàleg de paisatge de les comarques gironines, a més dels sectors gironins de la Cerdanya i Osona. S'hi destaquen alguns dels principals ecosistemes, com també elements de flora i fauna, en alguns casos excepcionals i en d'altres molt comuns.

Alhora es descriuen certs elements d'origen antròpic que permeten entendre i valoritzar el patrimoni paisatgístic de les nostres terres. Va acompanyat d'un DVD que complementa la informació del llibre i que aprofundeix en relació amb els espais d'interès natural protegits, estenent alhora l'àmbit d'aquesta informació també a aquells espais desproveïts de protecció, que sovint per això són més vulnerables i amenaçats.

L'ús d'aquesta obra doble depèn, des del moment que es publica, dels seus lectors. Per als grans coneixedors del patrimoni natural de les nostres terres, significarà una agradable revisió dels elements que coneixen abastament, però des d'una perspectiva sens dubte nova i involucrada amb els valors que estimen. Per als menys avesats, esdevindrà una descoberta amena, visual, però alhora rigorosa i concreta dels valors naturals de les contrades gironines. En qualsevol cas, especialment enguany, que celebrem l'Any Internacional de la Biodiversitat, pretén ser un mitjà per endinsar-se en el fantàstic patrimoni natural gironí, per ajudar a estimar-lo, respectar-lo i així llegar-lo a les generacions futures.