Renfe farà accessibles tots els seus trens i estacions entre el 2015 i el 2017 per a les persones discapacitades, avançant-se així a la data del 2020 que preveu la llei, amb una inversió aproximada de 290 milions d'euros.

El director d'Accessibilitat, Innovació i Sostenibilitat de Renfe, Francesc Romeu, va explicar que, des del 2004, la companyia ha incorporat 513 trens nous de Rodalies i de Mitjana i Llarga Distància, 95 dels quals operen a Catalunya. La comunitat catalana té 180 trens de Rodalies, 68 dels quals adaptats. Amb el pla d'accessibilitat, Renfe transformarà els 112 restants i dotarà un dels cotxes amb un vàter universal, dues places per a passatgers en cadira de rodes, un espai per a maniobres i bicicletes i una zona de pis baix, al nivell de l'andana, per facilitar l'entrada al comboi. Davant de la diferència d'altura de les andanes, s'unificaran a 680 mil·límetres.

Pel que fa a la Mitjana Distància, es transformaran 27 trens que circulen entre Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i se'ls dotarà d'un sistema d'elevació a l'interior del comboi perquè els usuaris en cadira de rodes puguin accedir sense necessitat d'una rampa. També s'instal·larà un lavabo universal i dues places per a passatgers en cadira de rodes. Romeu va destacar que el pla permetrà "incorporar la vivència i les experiències" dels usuaris amb discapacitat.

Satisfacció del col·lectiu

La vicepresidenta del Comitè Català de representants de Persones amb Discapacitat, María José Vázquez, va valorar positivament el pla, però va matisar que la xarxa de Renfe serà totalment accessible quan les estacions i els trens puguin ser usats per tot el col·lectiu de discapacitats.