Feia setmanes que el seu nom estava en boca de tothom, però no va ser fins ahir al matí que Eudald Casadesús va rebre una trucada d'Artur Mas oferint-li formalment ser el nou delegat del Govern a Girona, en substitució del republicà Jordi Martinoy. I Casadesús, president de CDC a Girona, exalcalde de Ripoll, expresident del Consell Comarcal del Ripollès i diputat des de 1992, va dir que sí, de manera que accedirà per primera vegada a un càrrec de responsabilitat del Govern català després de 30 anys de militància a CiU. El nomenament de Casadesús només queda pendent, ara, de l'aprovació del Consell Executiu.

Tal com va avançar Diari de Girona el passat 25 de desembre, Casadesús passarà a ocupar la màxima responsabilitat a la recentment inaugurada seu de la Generalitat a Girona, a l'edifici del Santa Caterina, mentre que el seu precedessor, Jordi Martinoy, serà el número 2 d'ERC a les municipals de la ciutat de Girona. Per tal d'accedir al nou càrrec, Casadesús renunciarà a la seva acta de diputat, de manera que en el seu lloc entrarà l'alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura. A més, la renúncia de Xavier Crespo per tal d'ocupar la secretaria de Seguretat també farà que entri el següent de la llista, que és l'alcalde de Fornells de la Selva, Gabriel Casas.

Casadesús va néixer l'any 1953 a Ripoll, està casat, té dos fills i és llicenciat en Ciències Químiques. És professor de secundària, però des de fa anys es troba en excedència. Va entrar a militar a CiU l'any 1982, i l'any següent va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Ripoll, ciutat de la qual es convertiria en alcalde entre 1995 i 2003. Casadesús va ser regidor de Ripoll fins a l'any 2007, i va presidir el Consell Comarcal del Ripollès entre 1987 i 1995. A més, ha estat diputat al Parlament des de l'any 1992 i l'any 2004 es va convertir en president de CDC a les comarques gironines. El 2006 va ser escollit per encapçalar la candidatura de CiU a les comarques gironines, amb la qual va aconseguir set diputats al Parlament. Durant la darrera legislatura, a l'oposició, ha destacat especialment per la seva tasca a la comissió de Política Territorial i Obres Públiques, en la qual es va enfrontar al llavors conseller, el també gironí Joaquim Nadal, per qüestions com la reforma de la C-31 o el Pla Territorial de les Comarques Gironines.

De cara a les eleccions de 2010, però, Casadesús va cedir el primer lloc de la llista a l'alcalde de Figueres, Santi Vila, i ell va ocupar la tercera posició, per darrera d'Elena Ribera (Unió). Això va suposar un "petit sacrifici personal" per a Casadesús, segons va reconèixer en aquell moment, ja que a ell també li hauria agradat tornar a encapçalar la llista. Tot i això, no va queixar-se i va assegurar des del primer moment que l'aposta per Vila era "la més encertada", i el partit li va agrair el seu suport: "Tinc la certesa que la carrera política d'Eudald Casadesús encara no ha acabat, encara li queda corda per estona, i tinc la intuició que no serà només des del partit sinó des de la primera línia política", va afirmar llavors Felip Puig.

El nomenament de Casadesús com a nou delegat del Govern pot semblar una recompensa a la seva fidelitat al partit, però no és només això, sinó que el ripollès respon perfectament al perfil buscat. A banda de procedir del món municipal, des de que va accedir a la presidència del partit, l'any 2004, s'ha dedicat a trepitjar molt el territori i a recórrer els diferents municipis de les comarques gironines, de manera que ara en té un gran coneixement. A més, es tracta d'un polític discret, reflexiu i moderat que pot ajustar-se perfectament al perfil institucional que requereix la delegació del Govern. Tot plegat havia fet que, des que CiU va guanyar les eleccions del 28 de novembre amb una victòria aclaparadora, el seu nom fos el que sonés amb més insistència per a la delegació gironina, mentre que Santi Vila ja havia deixat més que clara la seva intenció de centrar-se només en l'alcaldia de Figueres i no voler accedir a cap càrrec de la Generalitat. De moment, malgrat que renunciarà al seu escó de diputat, Casadesús continuarà al capdavant de CDC a les comarques gironines, i compaginarà les dues tasques.

Nous càrrecs

Mentrestant, el govern liderat per Artur Mas continua nomenant els alts càrrecs dels seu govern. Malgrat que la presència gironina de moment és minsa -només hi ha confirmada la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el secretari general de Seguretat, Xavier Crespo-, alguns dirigents de les comarques gironines podrien rebre en els propers dies responsabilitats importants en matèria de Sanitat i Política Territorial.