L'Ajuntament de Figueres ha aprovat definitivament l'adjudicació de les obres de rehabilitació i recuperació de l'antic convent dels Caputxins per a la creació d'un auditori de mitjà format per a unes 300 persones. El projecte, pressupostat en 1.477.878,41 euros, s'endegarà en les properes setmanes i l'empresa encarregada de l'obra, Obres Indika, S.L i Construccions Coprho, S.A, tindran un termini d'uns onze mesos per a ?executar-les. Es tracta d'un ?equipament llargament reivindicat a la ciutat i que servirà per compensar, en part, la manca d'espai culturals de la capital altempordanesa.

L'aprovació de la primera fase dels treballs suposarà la recuperació de la nau central de l'antic convent per convertir-la en una sala polivalent que podrà utilitzar-se com a auditori. El projecte, elaborat per l'arquitecte Rafael Vila, permetrà que l'equipament estigui dotat de la "màxima qualitat en la capacitat acústica", així com la polivalència en la platea de l'auditori a través d'un sistema de grades retràctils amb capacitat per a 300 espectadors. Això permetrà que es pugui situar l'escenari segons la fórmula tradicional o bé en format d'amfiteatre. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), assegura estar "molt satisfet" amb la notícia i afirma que "és un objectiu desitjable que per a Reis de ?l'any vinent el puguem estrenar".

I és que es tracta d'un immoble que durant molts anys ha estat a l'espera d'una rehabilitació que li permeti incorporar-se a la xarxa d'equipaments de la ciutat. De fet, Vila assegura que la idea la va iniciar el regidor Pere Prats durant el primer govern de l'exalcalde socialista, Joan Armangué. "Això va ser l'any 1997 i fins ara no s'havia posat fil a l'agulla", explica el batlle. En aquest sentit, Vila assegura que el seu govern va decidir "apostar fort" pel finançament a través de l'1% cultural i "ho hem aconseguit". "Serà un auditori d'alta qualitat i amb totes les prestacions, amb la qual cosa el podrem posar a disposició de la jove orquestra de la ciutat o d'altres entitats", assegura Vila.

Quatre plantes

El nou espai estarà dividit en quatre plantes (baixa, principal i dues de superiors). A la baixa s'ubicarà el vestíbul d'entrada -a través del carrer del Rec Arnau- i els magatzems. A la principal, hi haurà vestíbuls, camerinos i la caixa ?escènica. Pel que fa a la primera planta, s'hi situarà la grada de l'auditori i, finalment, a la planta superior s'hi ubicarà la maquinària.

Per més endavant quedarà la resta de l'antic convent que disposa de diverses sales annexes, patis i jardins. Per a tot això encara no hi ha data i l'alcalde diu que "caldrà veure com ho afrontem".

L'antic convent data de l'any 1760 però la seva vida eclesiàstica va durar ben poc, ja que l'any 1836 va ser objecte de la desamortització duta a terme per Mendizábal. Des d'aleshores, ha tingut diversos usos entre els quals hi ha hagut els d'escola taller o, fins i tot, se l'ha utilitzat com a magatzem per a les eines de la brigada municipal.