Tot i que la nova normativa antitabac va ser impulsada per la seva antecessora, la ministra Trinidad Jiménez, Leyre Pajín passarà a la història com la responsable del Ministeri de Sanitat que va fer efectiva la llei antitabac més restrictiva feta mai a l'Estat Espanyol.

Encara que la nova norma va ser impulsada per la seva antecessora, Trinidad Jiménez

Per què el Govern va considerar que ara era el moment per aplicar una nova llei antitabac?

El primer que cal dir és que no va ser un desig del Govern, sinó un mandat del Congrés de Diputats, el que va permetre aprovar aquesta modificació de la llei 2005 amb una amplíssima majoria. La pràctica totalitat dels representants públics vam entendre que havia arribat el moment de completar l'anomenada llei Salgado (tal com es coneixia l'anterior llei contra el tabac), principalment per protegir els treballadors de l'hostaleria i els menors. Totes les enquestes ens van indicar que la ciutadania reclamava una legislació clara. Una normativa que alliberés els espais d'oci del fum del tabac. Un fum que és el causant d'un seguit de malalties que provoquen 50.000 morts a l'Estat espanyol cada any.

Han considerat les possibles pèrdues que l'entrada en vigor d'aquesta llei pot provocar a l'hostaleria, en un moment en el qual Espanya està immersa en una greu crisi econòmica?

El Govern ha escoltat els temors comprensibles d'alguns hostalers, però també hem estudiat els informes sobre l'impacte econòmic que han tingut les normatives similars a la nostra als països del nostre entorn. En aquests estats no s'ha registrat cap caiguda del negoci ni s'ha detectat destrucció de l'ocupació després de diversos anys de prohibició de fumar en bars i restaurants. Per tant, nosaltres confiem que l'Estat Espanyol no serà diferent. Cal recordar, a més, que un 70% de la població espanyola no és fumadora i que inclòs entre els fumadors hi ha un suport majoritari per alliberar de fum els espais públics tancats.

Per què no s'ha tingut en compte aplicar algun tipus de compensació a aquells establiments que van invertir per adaptar els seus locals per tenir àrees per a no fumadors?

Ha estat el Congrés de Diputats el que ha aprovat la llei tal com ha estat publicada al BOE i aquesta llei ha tingut el suport unànime dels grups parlamentaris. Respecte a les obres, els establiments que les van dur a terme ho van fer fa quasi cinc anys. Precisament hi ha un estudi realitzat a Catalunya amb els establiments que havien fet obres per adequar-se a l'antiga llei i la conclusió és que molt pocs van adaptar els seus locals i que passats aquests anys ja han compensat la inversió feta.