Durant aquest mes de desembre s'ha pogut veure com han aparegut caixes-niu en quatre parcs de la vila de Blanes. Es tracta d'un projecte del Museu de Granollers-Ciènceis Naturals sobre la conservació dels quiròpters, uns ratpenats urbans i que té com a objectiu, conèixer, preservar i potenciar la seva presència en zones urbanes.

Per això, s'han instal·lat 20 caixes-refugi al parc de Xon Martí, el parc de la Mina Cristal·lina, el bosc de Mas Terrats i el bosc que hi ha entre l'Hospital de Blanes i l'Institut Serrallarga, per proporcionar refugis per a la cria i per a la migració d'aquests animals. I alhora, els tècnics han optat per aquests nius per substituir els refugis que antigament trobaven en esquerdes i forats de les construccions ja velles, que actualment estan desapareixent.

A més, amb aquest projecte també es vol dur a terme un seguiment anual de les caixes per estudiar la seva ocupació en ambients urbans i el seu ús per part de les diferents espècies de ratpenats.

Aquest passat desembre s'han col·locat els nius i el programa de seguiment durant el primer any d'instal·lació que inclou dues jornades de capacitació de voluntaris en fer el seguiment posterior.

L'Ajuntament de Blanes participa i col·labora amb El Museu de Granollers-Ciències Naturals, des d'on s'està desenvolupant el projecte d'investigació, però a escala de Catalunya ja hi ha hagut una prova pilot feta al municipi de l'Hospitalet amb 18 caixes i amb un 11% de caixes que han presentat rastres de ratpenats en ?menys de quatre mesos des de la instal·lació.

Regular insectes a la ciutat

Els quiròpters són un dels grups de vertebrats que han presentat una vinculació important amb les zones urbanitzades i poden presentar un paper molt important en la regulació i control de les poblacions d'insectes nocturns a les ciutats. De fet, un ratpenat pot consumir més d'un miler de mosquits cada nit, raó per la qual les colònies de quiròpters urbans realitzen un fort impacte sobre les emergències de poblacions d'insectes nocturns com, per exemple, mosquits i arnes.