La demarcació de Girona està cada vegada més a prop de ser el primer territori cardioprotegit de l'Estat espanyol. El consell rector del Dipsalut, l'organisme autònom de la Diputació, va aprovar ahir l'adjudicació definitiva del subministrament, instal·lació i gestió dels 650 desfibril·ladors públics que es començaran a implantar abans de l'estiu a les poblacions de les comarques gironines.

L'organisme ha encarregat tot aquest procés a l'empresa MC Infortèncica SL seguint les indicacions de l'informe tècnic i la proposta de la Mesa de contractació que consideraven que aportava la millor oferta administrativa i tècnica. Amb el projecte aprovat, a principis de febrer es farà la presentació pública del propotip de desfibril·lador escollit i la cabina als mitjans de comunicació i ajuntaments. Just després, entre el 7 de febrer i el 18 de març els municipis que el vulguin instal·lar hauran de fer les sol·licituds pertninents per després pactar la ubicació que tindran.

En aquest sentit, el Dipsalut és opitmista i preveu que la demanda serà prou elevada, sobretot si es té en compte que els Ajuntaments reben els aparells de forma gratuïta i només han d'aportar el posterior subministrament elèctric.

El programa (que porta per títol "Girona territori cardioprotegit") constarà de 650 desfibril·ladors dels quals 500 estaran situats en llocs fixos, mentre que la resta es repartiran en vehicles de la policia i d'emergències.

En total, el projecte costarà al Dipsalut 1.770.000 euros per la fabricació, instal·lació i posterior manteniment dels aparells, sempre que els consistoris esgotin els 650 desfibril·ladors. En cas que la demanda fos inferior, els costos es reduirien per adaptar-se a les necessitats dels Ajuntaments.

Aquest projecte pioner no té precedents a Espanya. De fet, actualment només establiments puntuals (com els aeroports de Barcelona o Madrid) tenen aparells d'aquest tipus per a ús públic. Si els terminis es van complint com està previst, la regió de Girona serà molt aviat una de les més extenses d'Europa amb una xarxa municipal de desfibril·ladors públics.