L'advocat gironí Ricard Font (CDC) es perfila com a nou director general de Mobilitat i Transports en el govern d'Artur Mas, mentre que tot apunta a què el també advocat olotí Joan Cañada (UDC) serà el director general de Funció Pública. Aquests nomenaments es podrien concretar en el consell de govern del proper dimarts, i s'afegirien als altres noms gironins de l'executiu català, com ara Josep Maria Padrosa, director de Catsalut; Anna Solés, responsable de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència; i Jordi Gassió, director general d'Emergències. Queda pendent, també, el nomenament de Xavier Crespo com a secretari de Seguretat.

Si finalment es confirma el seu nou càrrec, Ricard Font quedarà inscrit dins de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, dirigida per Lluís Recoder, de la qual en depenen matèries com ele trens, ferrocarrils, metro, ports i aeroports (en aquest cas el de Lleida, que és l'únic titular de la Generalitat). Aquesta direcció general s'engloba dins de la secretaria de Territori i Mobilitat, a mans de Damià Calvet.

Font, de 39 anys, és advocat de formació, ja que va estudiar ciències jurídiques a la UdG. Tot i això, també té postgraus en direcció urbanística i dret urbanístic i del medi ambient.

La seva carrera política va començar a la JNC -les joventuts de Convergència- a Girona i a Catalunya, on es va afiliar l'any 1992. Va ser-ne vicepresident de la Federació de Girona i, després d'entrar a militar ja a CDC, va ser membre del Comitè Executiu Nacional entre 1996 i 2002, com a resposable d'Educació i Universitats, Política Municipal i Acció Política.

Apartir del 2004 va convertir-se en coordinador de l'àrea d'Acció Sectorial de CDC i assessor del grup de CiU al Parlament en matèria d'infraestructures, habitatge, urbanisme i medi ambient.

Ha format part de les candidatures de CiU en diverses ocasions, tot i que fins al moment no ha tingut cap càrrec executiu. Va ser, per exemple, el número 17 de la candidatura de CiU al Parlament l'any 2003, i substitut de Rosa Núria Aleixandre en la candidatura al Senat l'any 2008. En les eleccions parlamentàries del passat 28 de novembre, Font va exercir com a responsable d'estratègia a les comarques gironines, on la formació va passar de 7 a 9 regidors.

A banda de la seva vessant política, Font s'ha implicat també en diverses associacions a les comarques gironines, ja que va ser president del Consell d'Estudiants de la UdG, membre de la junta d'Òmnium Cultural al Gironès i membre de de la Plataforma pel Dret a Decidir a les comarques gironines. A més, es va implicar activament en la consulta sobiranista a la ciutat de Girona, l'any passat.

Un olotí a Funció Pública

La quota gironina al govern de CiU es podria ampliar també amb la possible entrada de Joan Cañada com a director general de Funció Pública, que depèn del departament de Governació i Administracions Públiques. Aquest càrrec, englobat dins la Secretaria d'Administració i Funció pública, consisteix en impulsar les relacions amb diversos col·lectius, fer polítiques d'integració social i coordinar actuacions amb altres departaments, entre altres.

Cañada és llicenciat en dret i està especialitat en responsabilitat civil i dret penal. Actualment treballa al bufet Capdevila Advocats, i és l'advocat del geriàtric La Caritat d'Olot, on el zelador Joan Vila ha confessat haver matat onze ancians. Membre d'Unió Democràtica, va ser regidor de Participació Ciutadana i Festes (1995-1998) i de Sanitat (1998-1999) a l'Ajuntament d'Olot, mentre que actualment n'és el president local i membre de la intercomarcal. També forma part del Consell Jurídic Assessor d'Unió i de la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot.