Una quarantena d'establiments d'oci nocturn de les comarques gironines han traslladat a la Federació d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (FECASARM) el seu malestar per les dificultats que suposa fer complir la nova llei antitabac. Dues setmanes després de la seva entrada en vigor, els empresaris de la nit se senten incapaços de controlar l'allau de persones que, davant la impossibilitat de poder fumar dins l'establiment, surt a fora en massa a altes hores de la matinada.

La gran majoria de demandes que els locals nocturns de Platja d'Aro, Empuriabrava o Girona entre altres, han fet arribar a FECASARM fan referència al soroll que produeixen els fumadors quan surten a fer la cigarreta a la via pública, un fenomen que al seu temps provoca les queixes dels veïns contra el bar o discoteca en qüestió.

Farts d'una situació que ells defineixen «d'angoixa», els empresaris reclamen una flexibilització de la normativa per permetre l'habilitació o creació de zones interiors on la gent pugui fumar, tal com es permet a la majoria de països europeus.

Així, FECASARM encara està en ple procés de recollida de denúncies per pressionar la Conselleria de Salut i fer que trobi solucions al problema mitjançant variacions en la llei. Segons informen des de la seva pàgina web, aquesta proposta contrarestaria la de Facua d'acollir les denúncies dels usuaris als establiments que incompleixen la normativa. En només 48 hores Facua va recollir 8 denúncies a empreses i organitzacions gironines per vulnerar la legalitat vigent.

Cap responsabilitat

Davant l'impossibilitat de mesures que permetin regular el soroll nocturn, FECASARM alerta que a Espanya pot passar el mateix que està succeint a França, on els empresaris de locals de nit van haver de tornar a permetre que es fumés a l'interior per por a ser tancats degut a les denúncies dels veïns per l'excés de soroll.

En aquest sentit, els empresaris consideren que no és responsabilitat dels locals el soroll que es produeix a la via pública i lamenten que les denúncies vagin a parar a l'establiment i no als causants de l'enrenou. Al·leguen que estan fent el possible per complir amb la llei fins i tot demanant als clients fumadors que abaixin el to de veu i incentivant-los a tornar a dins, però «ni així podem controlar-ho».