Als al·lèrgics al pol·len de xiprers o ametllers els espera una setmana complicada. A partir de dilluns que ve i duran tot el mes de febrer els nivells aerobiològics d'aquests arbres creixeran notablement a la demarcació de Girona. L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB qualifica d'"alta" la concentració d'aquest tipus de pol·len que actualment hi ha a l'aire, i remarca que en els propers dies la tendència és que agumenti fins al nivell 4, el màxim.

Aquests tipus de vegetals, que floreixen a l'hivern, són força abundants a les comarques gironines. Tot i que no s'emmarquen dins l'anomenada "època problemàtica" (primavera i principis d'estiu), ocasionen problemes a aquelles persones que pateixen al·lèrgies al seu pol·len.

En aquest sentit, la doctora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya Jordina Belmonte va afirmar que aquests dies "la pol·linització dels xiprers està en el seu punt màxim i es pot allargar fins ben entrat el mes de febrer", i enguany el volum de pol·len està essent més intens a causa del bon temps de principis de gener. "Les altes temperatures del 2011 han contribuït a "enganyar" les plantes i fer-les creure que ja ha acabat l'hivern, fet que ha suposat un floriment més ràpid".

Malgrat que a partir de la setmana vinent el nombre de partícules creixerà notablement, el fred i el vent d'aquest cap de setmana poden ralentitzar una mica l'avanç del pol·len. "Les baixes temperatures aturaran lleugerament la saturació, i el vent les escamparà cap a un altre lloc" concreta Belmonte.

Normalment el fred i les ventades eviten que els vegetals floreixin i omplin l'aire de pol·len. Però a vegades això pot ser contraproduent. L'any passat les nevades de març van aconseguir posposar el floriment en massa de les parietàries, les gramínies i els plàtans, però aquestes van treure el pòl·len de forma més concentrada.

Des de la Xarxa Aerobiològica de Catalaunya descarten la idea que el vent que està açotant les comarques gironines pugui portar pol·len d'altres regions, però admeten que és un perill que pot aparèixer en un futur. "És relativament normal que el vent arrossegui partícules i després s'instal·lin aquí causant problemes a les persones amb al·lèrgies". A Girona altres espècies com l'Om, el Salze o el Freixe també estan augmentant la pol·linització.