Solidaritat Catalana ha criticat durament el Reial Decret aprovat pel Govern estatal el passat 23 de desembre, en considerar-lo "una retallada" a les energies renovables. El diputat gironí Toni Strubell va alertar que aquesta retallada en les primes que es donaran als petits productors d'energies renovables suposarà un important descens dels ingressos d'aquests productors (d'entre el 15 i el 30%) durant els propers tres anys, la qual cosa es podria traduir en 60 milions d'euros de pèrdues. Segons va assenyalar el dirigent d'Els Verds-Alternativa Verda Pep Puig, a tot Catalunya hi ha unes 15.000 persones que es poden veure afectades per aquesta situació, la majoria dels quals es troben a Lleida i, en segon lloc, Girona.

"Pot semblar un tema menor però no ho és", va advertir Strubell, qui va explicar que el nou decret significarà fer un "retall retroactiu" de 3 anys a les primes que es paguen als petits propietaris pels kilowatt/hora que produeixen. El resultat, va assenyar el diputat independentista, serà que hi haurà un descens dels ingressos dels petits propietaris, que es veuran perjudicats malgrat que el govern els havia encoratjat a fer inversions importants. "Amb aquest descens d'ingressos, a més, tindran complicacions per pagar els crèdits que han contret", va advertir Strubell.

"Aquest decret suposa una inseguretat jurídica per als productors d'aquest tipus d'energia que ja han fet inversions", va afegir Puig. A més, va advertir que aquesta retallada posa "en risc seriós de futur" l'energia solar fotovoltaica, ja que els bancs no voldran seguir finançant-la o demanaran garanties addicionals excessives", va assenyalar.

Per tal de posar-hi solució, els diputats de Solidaritat estan buscant la complicitat d'algun altre partit per tal de presentar una proposta de llei i que des de Catalunya es prenguin mesures per tal que els efectes d'aquest retrocés "no siguin tan lamentables com previsiblement seran".