L'Ajuntament de Blanes ha imposat fins a 54 multes per la venda il·legal de productes a la zona del mercat del passeig de Mar durant l'any 2010. Aquestes sancions, que es recullen a l'Ordenança de Civisme Municipal, es posen tant a les persones que estan venent productes a terra, els anomenats manters, com els que utilitzen parada però ho fan sense comptar amb l'autorització municipal corresponent. Segons va informar el regidor de Governació, Joaquim Torrecillas, les sancions imposades són al llarg de 2010 a la zona del mercat textil que es posa els dilluns al passeig de Mar de la localitat, tot i que "bàsicament són des de l'estiu fins a finals d'any".

La dada es va conèixer després que representants de l'Ajuntament de Blanes tinguessin una reunió amb els marxants de Girona, que els van voler traslladar la preocupació per l'increment en l'intrusisme que hi ha als mercats de les comarques gironines. "Quan els vam dir que ja havíem posat 54 multes per aquesta qüestió es van quedar molt sorpresos", va comentar Torrecillas. En la majoria dels casos d'aquestes infraccions són catalogades com a lleus, de manera que les sancions imposades poden anar des de 120 a 750 euros.

A banda de l'intrusisme, els marxants van alertar el consistori que s'està produint una nova modalitat de frau per poder vendre productes de manera il·legal, que és llogar part d'una parada amb autorització per posar-hi els productes. "Segons ens van denunciar els marxants de Girona, hi ha una nova modalitat que s'està donant darrerament que és que les persones amb una parada autoritzada lloguen una part del seu estand a venedors il·legals perquè posin els seus productes", va explicar Torrecillas. Segons els marxants, aquest fet es produeix a diversos mercats de les comarques gironines com el de Blanes, però també a Lloret o Palamós, entre d'altres. "Ens van demanar expressament que sancionem i estiguem alerta d'aquesta nova pràctica", va afegir Torrecillas.

25 denúncies de civisme

Per altra banda, en els darrers dos mesos, l'Ajuntament ha imposat 25 denúncies als ciutadans per incompliments de l'ordenança de civisme. Del total de sancions, set són per pertorbar el descans dels veïns, vuit pel consum d'alcohol a la via pública, tres per orinar al carrer i una per una baralla que es va produir al municipi. "Aquestes sancions demostren que s'està treballant, tot i que voldríem no haver de posar-les. De fet, una cosa que volem treballar ara que s'ha signat el pacte per la convivència és potenciar molt la prevenció", va explicar Torrecillas.

D'aquestes 25 sancions, nou més són per venda ambulant de begudes alcoholòliques, música i altres productes. Segons va explicar Torrecillas, bàsicament són vendes que s'han produït a la zona del barri dels Pins, tot i que no tenen res a veure amb les sancions per venda il·legal sancionades al mercat del passeig.

Cal recordar que a l'agost, l'Ajuntament ja havia posat fins a 70 multes per incompliments de l'ordenança de civisme des del gener, que es va començar a aplicar. En total, doncs, al llarg de l'any 2010, Blanes haurà posat un centenar de sancions per infringir l'ordenança, a les que caldria sumar les 54 per venda il·legal.