Termòmetres sota zero a diversos indrets de la demarcació, persones embolcallades amb abrics i bufandes pels carrers, i estufes, radiadors i llars de foc treient el màxim rendiment a totes les llars de la província. Les baixes temperatures d'ahir diumenge van ser provocades per un aire continental gestat des de Sibèria, que va penetrar a terres catalanes estenent a tot el territori un clima de fredor seca. Segons va indicar el meteoròleg Enric Estragués, les previsions més directes auguren que aquest clima gèlid es podria allargar fins al pròxim dijous, moment en què «l'entrada d'una borrasca donarà lloc a precipitacions i a una conseqüent pujada de les temperatures».

Aquest fred extrem personifica, segons Estragués, el punt àlgid de l'hivern. «Aquestes dies són els més freds d'aquest hivern i, possiblement, de tota l'estació hivernal que passarem», va subratllar . Tot i les baixes temperatures, però, no es pot dir que estiguem immersos en una situació excepcional. De fet, les invasions d'aire siberià es produeixen de forma concurrent a zones com Catalunya «cada dos o tres anys».

Termòmetres sota mínims

La jornada d'ahir diumenge va aglutinar, segons apunten els presagis meteorològics, les temperatures més baixes que es viuran fins al pròxim dijous. Tot i així, el fort fred romandrà amb molta intensitat i podria igualar, en determinats moments de les futures nits o matinades, les temperatures sota mínims que es van viure ahir.

Especialment fresc va ser l'ambient que es va respirar a les comarques prepirenenques com el Ripollès o la Garrotxa. A Núria o Ulldeter, a les cotes més altes, el mercuri dels termòmetres va caure fins als -13,7 i els -11,5 graus respectivament. A Sant Pau de Segúries els veïns es van llevar amb un ambient de -11,6 graus, mentre que la matinada de Molló va deixar una temperatura que vorejava els -10 graus. A la comarca garrotxina, per la seva banda, les estacions meteorològiques d'Olot i la Vall d'en Bas reflectien la fredor d'un matí que va deixar unes temperatures que oscil·laven entre els -7 i els -8 graus.

La sensació gèlida no només va fer acte de presència a les comarques gironines situades més al nord. Al Gironès, els més fredolics també van patir les conseqüències de l'invasió d'aire continental. Tant els termòmetres de Vilablareix com els de Fornells de la Selva van marcar, entre dos quarts de vuit i dos quarts de nou del matí, una temperatura mínima de -8,4 graus. A Girona, per la seva banda, la buidor als carrers de bon matí quedava justificada pels -7,4 graus que es van registrar a un quart de nou. A la capital, no es van evidenciar temperatures positives fins a les 11 del matí.

La zona empordanesa tampoc es va escapolir de l'onada d'aire siberià. El Baix Empordà es va llevar amb un clima glacial a tota la zona, essent Monells amb -7 graus, la Bisbal d'Empordà amb -5,9 graus, i Torroella de Montgrí amb -5,6 graus, les temperatures mínimes més remarcables. A l'Alt Empordà, s'hi va reproduir la situació hivernal però, en aquest cas, amb menys contundència. Torroella de Fluvià, Ventalló i Sant Pere Pescador van ser, amb -4,9, -3,9 i -3,6 graus respectivament, els indrets que van patir més de primera mà les conseqüències climàtiques.

La Selva i el Pla de l'Estany no van protagonitzar cap excepcionalitat. Les estacions automàtiques de la comarca selvatana van indicar temperatures negatives fins a les 8 del matí, amb una xifra mínima a Anglès de -7,4 graus enregistrada durant la matinada. Pel que fa a Banyoles, el termòmetre va baixar fins als -4,4 graus al voltant de les nou del matí, i no es va arribar a valors positius fins a les onze.

Temperatures de rècord

Aquesta onada d'aire fred es va iniciar el passat dijous i, des de llavors, ha protagonitzat temperatures rècord a diversos observatoris catalans. És el cas del Vendrell, amb una mínima de -5 graus que supera la mínima absoluta de -3,7 graus, o d'Alcanar, al Montsià, que incrementa amb dues centèsimes l'anterior rècord xifrat amb -2,1 graus. Ulldecona-els Valentins amb -8,1 graus, i Constantí i Cerdanyola del Vallès, amb -8 i -6 graus respectivament, van ser les altres localitats que van triturar les anteriors dades.

La nit de traspàs entre dissabte i diumenge, la més gèlida d'aquest hivern, té molt a veure amb la superació d'aquestes marques. La nova baixada de les temperatures i les gelades generals van obligar molts municipis a activar els plans específics per oferir recursos d'allotjament als indigents.