En només tres dies, un grup de veïns de Cadaqués ha reunit 160 signatures demanant que es posin inspectors al litoral de la població, emmarcada dins del Parc Natural de Cap de Creus. Segons asseguren, la pesca furtiva està perjudicant espècies com les garotes, que ja estan pràcticament desaparegudes, mentre es continuen veient persones carregant sacs i vaixells, fins i tot del sud de França, que vénen furtivament per recollir-ne. Les signatures es faran arribar al Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

Els impulsors de la iniciativa encapçalen la recollida amb la petició que "un 1% dels 700 inspectors destinats a controlar el compliment de la llei antitabac siguin destinats a controlar ses aigües marítimes del Parc Natural de Cap de Creus". Per als signants, la poca eficàcia en els tasques de vigilància de la direcció del Parc ha comportat la "desaparició pràcticament total des musclos i ses garotes a mans de pescadors furtius".

Pere Vehí, impulsor de la iniciativa, ha explicat que "hi ha certa indignació perquè des de fa tres o quatre anys les garotes van desapareixent" i, en canvi, "veiem continuament, en temporades bones, de desembre a març, que passen barques ràpides al matí que van a buscar garotes perquè així t'ho confirmen els pescadors". Entre setmana, afegeixen, també es veuen cotxes amb remolcs amb matrícula de Perpinyà que "vénen a fer garotes". Els veïns expliquen que fins i tot s'han vist embarcacions a S'Encalladora, una reserva integral. Mentre això passa, diu Vehí, continua havent-hi un parc natural "virtual" que ha agafat l'opció de prohibir però després no controla. En opinió dels veïns, no hi ha cap mena de connexió entre la població i la direcció del Parc Natural que hauria d'encarregar-se del control d'aquest tipus d'actuacions. Per això, han volgut posar el tema sobre la taula i faran arribar les signatures al Departament de Medi Ambient i Habitatge. De moment, constaten que se n'han recollit 160 en tres dies.

Per capturar garotes, segons la informació de la Generalitat, s'ha de disposar de llicència de pesca recreativa i pel consum propi hi ha un límit de 150 garotes per llicència i dia. Està prohibit agafar-les amb equips autònoms o semiautònoms de respiració subaquàtica. La comercialització de garotes està reservada als mariscadors professionals que disposin d'autorització específica, i es poden agafar d'octubre a març.