La calamarsada que hi va haver la setmana passada a Blanes ha malmès tota la collita de carxofes que hi ha a la localitat, segons va confirmar ahir el president de la Cooperativa Agrícola de Blanes, Agustí Robert. «Tot el conreu de carxofa ha quedat mort, com a conseqüència de la pedregada», va destacar Robert. Segons el president, el calabruix hauria fet malbé la totalitat de la collita, que afectaria unes tres hectàrees de camps dedicats a aquesta verdura en aquests moments. La pedra que es va quedar per sobre ha deixat les carxofes negres i podrides per dins i no es poden aprofitar.

La carxofa, però, no és l'única verdura afectada pel mal temps. Agustí Robert va destacar que la calamarsada i, sobretot, el fred dels darrers dies també han fet mal d'altres productes com les faves primerenques, el bròquil i algunes flors de pèsol, tot i que en aquests casos la destrossa ha estat molt inferior. En el cas dels pèsols, va recordar que si es fa malbé la flor ja no surt el fruit.

Per altra banda, Robert va assegurar que la pedregada de la setmana passada no va fer «més mal», «perquè la pedra era tova». Segons va explicar, tenia un nucli dur a l'interior, però anava envoltada d'aiguaneu i, per això, quan picava no feia danys importants. Segons va explicar el president, en impactar la pedra esquitxava més que picar. «Ha fet una mica de mal, però no ha estat una gran catàstrofe», va destacar.

A banda de la calamarsada, Robert va destacar que les gelades dels darrers dies també estan fent mal a les collites. Sobretot en el cas dels bròquils, perquè les gelades i el fred es queda per la part de dalt i crema les fulles, de manera que ja no es poden vendre. «Si es veu una mica tocat o que canvia de color, ja no el pots vendre», va explicar.

Alguns dels bròquils, doncs, s'hauran de llençar. Tot i que en el cas de les carxofes és pitjor, perquè serà tota la collita. A partir d'ara caldrà esperar que les carxofes tornin a brotar, tot i que no està clar que la propera collita ja es pugui aprofitar. «En el cas de la carxofa perdrem una o dues collites senceres, però tornarà a brotar. Ara cal esperar perquè la planta de la carxofa va brotant contínuament fins la primavera i, per tant, tornarà a fer carxofes», va explicar Robert.

Cal destacar, però, que hi ha moltes verdures que no han patit cap tipus de dany, com són per exemple les cebes, els espinacs o tot el que hi ha als hivernacles com són les escaroles i els enciams, entre d'altres productes.

La crisi evita més mal

La crisi en el sector ha evitat que hi hagi mals majors, va destacar Robert. Segons el president, els pagesos no arrisquen gaire amb les collites i prefereixen assegurar uns quants diners, que perdre una collita sencera pel mal temps. «En aquests moments, a causa de la crisi, els pagesos no ens arrisquem gaire, perquè no tenim gaire diners i no ens atrevim. Apostem per les collites més segures i, per això, també ens ha fet menys mal», va comentar Robert. Finalment, va destacar que les mantes que utilitzen per tapar les verdures de nit van evitar més danys. Concretament, augmenten un grau i mig la temperatura ambiental.