Els consells comarcals pateixen, una altra vegada, l'impagament de les beques de la Generalitat per al servei de menjador escolar. A punt d'acabar el mes de gener i ja en el segon trimestre de curs, l'administració catalana encara no ha abonat cap import corresponent a l'actual any escolar. Aquesta situació perjudica els consells però, sobretot, les famílies que es beneficien d'aquests ajuts però que també assumeixen part del cost del servei.

Els consells comarcals consultats tenen constància de l'existència d'una resolució que ordena el pagament de la primera bestreta del curs, però la majoria no ha rebut cap notificació oficial de quan serà. Tan sols a l'Empordà els han concretat dates: el Consell de l'Alt Empordà ha rebut una comunicació conforme percebrà els primers diners a partir del 31 de gener, mentre que el pagament del Baix Empordà es retardarà fins al 31 de març. Això serà sis mesos després d'haver començat les classes, motiu pel qual l'ens comarcal ha decidit avançar els diners.

Consell Escolar de Girona

El Consell Escolar Municipal (CEM) de Girona va deixar clar ahir el malestar causat pel retard en els pagaments de la Generalitat, i ho va fer aprovant un acord amb el qual mana la pressa al Departament d'Ensenyament perquè es faci càrrec de la situació el més aviat possible i aboni el primer pagament de beques d'aquest curs. El CEM també va acordar sumar-se a les demandes del Consell comarcal del Gironès, que ja des del curs passat ve reclamant al Govern regularitzi la situació. En la resolució portada a discussió en la sessió d'ahir, el Consell Escolar es referia als retards d'aquest curs denunciant que, en comptes de millorar, "s'ha retardat de forma molt significativa". Per exemplificar-ho, el CEM va explicar que la transferència econòmica que el Consell comarcal solia fer entre els mesos de juny i juliol per cobrir els dos últims trimestres de curs es va realitzar tot just al desembre.

En ser preguntat pels retards denunciats per aquest Consell Escolar Municipal i els diferents consells comarcals gironins, el Departament d'Ensenyament va declinar fer cap comentari. Es va remetre a les explicacions que el director territorial d'Ensenyament trobi oportú donar al CEM i a la comunitat educativa.

Deute de 2 milions al Gironès

El conseller d'Educació del Gironès, Sergi Baulida, va quantificar en prop de 2 milions d'euros el deute que la Generalitat ja ha adquirit amb ells aquest curs en concepte de beques de menjadors. Com la resta de Consells comarcals, al Gironès tenen constància que el Govern ha aprovat una resolució per efectuar el primer pagament del curs 2010-2011, però Baulida va lamentar que no han rebut cap notificació oficial d'aquest acord ni se'ls ha informat de quan arribaran els diners; de totes maneres, preveu que el cobrament es faci efectiu al febrer. El conseller comarcal va apuntar que el Gironès es troba amb un problema afegit perquè el traspàs de la recaptació a l'ens de la Diputació Xaloc els ha deixat amb "menys recursos per jugar"; circumstància a la qual va afegir el fet de comptar amb diversos centres d'educació especial, cosa que crea "més tensió".

Baulida situa l'inici dels problemes l'estiu de 2009, quan la Generalitat va canviar un model que seqüenciava els pagaments entre els mesos d'octubre, febrer i juny. L'agreujament dels retards que es pateixen des de llavors, i que coincideixen amb l'esclat de la crisi econòmica, afecta especialment les associacions de mares i pares d'alumnes, que comparteixen el cost del servei de menjador escolar -tal com va apuntar el conseller. Al febrer, Sergi Baulida convocarà els implicats a una reunió "per plantejar possibles solucions per a més endavant, perquè sigui més compartit entre Consell comarcal i AMPAs"; entre elles sospesa la possibilitat de delegar-ho totalment a l'ens comarcal o de crear una mena de pòlissa de suport. En la seva opinió, "el risc d'incompliment dels pagaments de la Generalitat ha estat manifest els últims 2 anys i difícilment es resoldrà en els propers 2".

Com la resta de consells, el Departament d'Ensenyament els ha abonat totes les beques del curs passat. Al juliol -un mes després d'acabar les classes-, els ens comarcals es queixaven del retard de l'administració catalana en els serveis de menjador i de transport escolar que tenen delegats.

El Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt i el Baix Empordà es troben en la mateixa situació que al Gironès ja que, si bé tenen cobert el deute del curs 2009-2010, encara no han rebut ni un euro de l'actual per pagar els menjadors escolars.

Equilibris de tresoreria

D'acord amb la informació de què disposa el Consell del Baix Empordà, haurà d'esperar fins al 31 de març de 2011 per rebre el primer pagament de la Generalitat en concepte de beques de menjador d'aquest curs-que, com en el model anterior, equivaldrà al 30% del cost. El gerent del Consell, Salvador Salvadó, va explicar que no esperaran tant de temps i intentaran pagar-ho abans mitjançant una pòlissa de crèdit, que s'aprovaria en el ple comarcal previst per al 15 de febrer. El gerent va lamentar que "els impagaments ens provoquen dificultats i hem de fer equilibris de tresoreria".