El regidor d'Habitatge, Llorenç Planagumà (ApG), va indicar ahir que l'Oficina Municipal d'Habitatge duu a terme accions per inventariar els aproximadament 800 habitatges acabats i sense vendre que hi ha a Olot. Va apuntar que en els propers 6 anys Olot no necessitarà obra nova. Segons ell, la intenció és reconvertir els pisos sense vendre en habitatges de protecció oficial a partir de permutes de sòl públic. El problema està en la resolució del traspàs. Va explicar que «és un moment delicat, es tracta de veure qui pagarà els plats trencats del monocultiu immobiliari que vàrem tenir en darrers any. Ningú, ni l'Administració ho vol fer, ni els bancs ho volen fer, ni ,en aquest cas, els promotors ho volen fer».

Planagumà va indicar que de moment no hi ha hagut cap aproximació entre les empreses immobiliàries i l'Ajuntament per fer un pacte de permuta. Ho va atribuir al fet que, segons ell, el 2011 és un any de transició. Va indicar que les negociacions s'intensificaran molt més a partir del nou mandat que sorgeixi de les eleccions del 22 de maig.

Pe que fa a les estructures inacabades destinades a acollir habitatges, Planagumà va pronosticar que els bancs faran la funció d'immobiliàries. Segons ell, les entitats bancàries busquen noves fórmules com ara lloguer amb dret a compra. Va indicar que té referències del fet que el preu de compra dels habitatges ha baixat en els darrers tres anys. Això no obstant, va puntualitzar que no disposa de percentatges. En canvi, va tenir dades d'una baixada del preu dels lloguers d'entre el 20 i el 30%. Així si al 2006 per un habitatge de 80 metres quadrats amb 3 habitacions es pagaven 600 euros mensuals, el 2011 se'n paguen 400. Van indicar que ara es paguen 200 euros mensuals per habitatges petits.

Planagumà va explicar que l'Oficina d'Habitatge va repartir 1.223.000 euros en ajudes. Les ajudes de lloguer van ser de 800.000 euros i les per a rehabilitacions 400.000 euros. Segons va explicar la responsable de l'Oficina, Miriam Paredes, en 5 anys d'existència l'Oficina ha passat de repartir 26.000 euros en ajudes pel lloguer a repartir-ne 1.300.000. Va precisar que l'increment és acumulatiu. És a dir, gent que va adquirir el dret d'ajuda el 2005 encara ara rep les ajudes.