Les plaques fotovoltaiques de les explotacions agrícoles estan sortint més cares del previst. Un decret llei aprovat pel Congrés el passat dimecres preveu retallades en els incentius que fins ara rebien els pagesos per tenir instal·lats aquests dispositius per captar energia solar. Això suposa un dur revés per a les prop de 400 explotacions que hi ha a les comarques gironines, que ara hauran de fer front al pagament d'unes plaques que van col·locar seguint la campanya de promoció que va fer el Govern fa sis anys.

Segons dades d'Unió de Pagesos (UP), amb aquest decret els agricultors deixen de rebre el 30% dels incentius, i això es tradueix en un total de 20.300 euros que cada any (i durant els tres primers anys) hauran de pagar de la seva butxaca. A Girona el conjunt d'explotacions s'hi deixarà 8 milions d'euros anuals.

Per al sindicat, el problema principal radica en el fet que molts professionals agraris van fer les seves inversions en plaques fotovoltaiques com a activitat complementària per a la seva explotació seguint una intensa campanya divulgativa que van fer tant les administracions catalanes com el Govern central fomentant l'ús d'aquesta font d'energia.

UP també assegura que els pagesos van apostar per instal·lar les plaques segons les condicions establertes pel Ministeri d'Indústria a partir dels reials decrets de 2004 i 2007, que fixaven incentius per ajudar els propietaris a amortitzar el cost, la instal·lació i manteniment.

El responsable de farratges del sindicat, Jaume Pedrós va lamentar que molts agricultors i ramaders es veuran afectats durant els propers vuit anys perquè van adquirir les plaques fotovoltaiques fa relativament poc i encara s'ha de pagar la major part. Això significa que cada explotació perdrà en vuit anys més de 100.000 euros, i el conjunt dels pagesos gironins haurà de pagar en aquest període 44 milions d'euros.

Mesura contra l'Estat de Dret

Per aquest motiu, Unió de Pagesos té intenció de demanar als partits polítics que el Parlament de Catalunya recorri davant el Tribunal Constitucional els preceptes d'aquest decret llei. El sindicat considera que aquesta norma és contraria a l'Estat de Dret i creen inseguretat jurídica a molts professionals agraris que havien confiat en les mesures promogudes pel Govern sis anys abans.

Entre d'altres coses, el Reial Decret llei retalla els incentius pel sistema de limitar les hores retribuïdes a tarifa regulada, a més de limitar a 28 anys el dret a percebre-la. Fins al moment, la legislació vigent (RD 661 de 2007) oferia una retribució partint d'una tarifa que els primers 25 anys anava pujant anualment l'IPC menys el 0,5, i que el 26è any baixava de cop un 20% aproximadament, però que es mantenia durant la vida útil de la instal·lació. Els agricultors i ramaders creuen que aquestes modificacions tenen un efecte retroactiu que pot perjudicar el sector. UP calcula que en total a Catalunya poden haver unes 4.000 explotacions que tenen plaques fotovoltaiques instal·lades.