Els habitants de Blanes ja poden tornar a mirar les hores a la casa que l'escriptor Joaquim Ruyra tenia a la localitat. Això sí, només ho poden fer de dia i quan hi hagi lluna plena. Els propietaris de la finca de l'escriptor, descendents de Ruyra, han destapat aquesta setmana el rellotge de Sol i Lluna, totalment restaurat, de la façana de la casa situada al carrer Ample de la localitat.

El 2003, coincidint amb l'Any Ruyra, es va restaurar la façana de la casa pairal on va viure l'escriptor, tot i que en aquell moment es va obviar aquest peculiar rellotge. Els propietaris de la casa, però, fa un temps van decidir emprendre un procés de recerca per poder recuperar el rellotge. Calia poder comprovar com era originalment, ja que el pas del temps havia deteriorat molt els diferents gravats i inscripcions i es feia gairebé impossible poder restaurar-lo. En aquest sentit, l'Arxiu de Blanes ha facilitat informació amb fotografies antigues en suport de plaques de vidre on es podien apreciar gairebé tots els detalls que tenia i que el pas del temps havia amagat. ?Malauradament, una de les inscripcions de la part inferior no s'ha pogut recuperar, tot i que la resta és exacta a l'original.

Es diu que el rellotge original el van confeccionar els frares caputxins del convent de Blanes, tot i que no se'n sap exactament la data. Probablement, podria ser del segle XVIII. De fet, a la part inferior, hi ha una inscripció en llatí, en què el poble de Blanes es mostrava agraït als frares per haver elaborat l'obra: "populo blandensi gratus animus". El rellotge, doncs, té les hores amb els signes del zodíac, un petit calendari a sota i la inscripció del poble a la part inferior.

Els rellotges de Sol i Lluna són poc habituals. Estem molt més acostumats a veure rellotges només de Sol. En el cas dels de Lluna, només es poden mirar els dies de lluna plena, aprofitant que la llum del Sol es reflecteix en l'astre lunar. Cal, però, restar dotze hores al que marca l'agulla, segons explicava en una entrevista a Diari de Girona el professor Josep Maria Cors.

La casa de Can Creus, com és coneguda a Blanes, és present en moltes de les obres de l'escriptor que van ser ambientades a la finca. A més, té un important valor històric, ja que hi van passar alguns dels intel·lectuals més destacats de l'època i amics de Ruyra, com el poeta Joan Maragall, Pompeu Fabra o el pintor Joan Llimona, entre d'altres. La finca és coneguda com la de Can Creus, perquè la família de l'escriptor, procedent de França, s'anomenava Delacroix i els habitants del poble el devien catalanitzar.